Feed binnenland Binnenland

Binnenland

Link http://deredactie.be/permalink/2.4820
Feed http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland?mode=atom
Updated 2017-03-29 05:15
Welke wapens voert België uit naar Saudi-Arabië?
Vlaanderen en Wallonië zijn weer eens gescheiden, dit keer over de zin en onzin van een verbod op wapenuitvoer naar Saudi-Arabië. Het Waalse Gewest -eigenaar van de wapenfabriek FN in Herstal- wil niet weten van een embargo en het zijn de gewesten die hier de uitvoerlicenties voor wapens goedkeuren. Wie voert hier nu wat uit haar het Saudische regime?
Actie 12-12 heeft al meer dan twee miljoen euro ingezameld
Twee weken na de start van de actie 12-12 tegen de hongersnood in Afrika en Jemen is er al 2.150.000 euro opgehaald. Sinds eind vorige week is er anderhalf miljoen euro bijgekomen. De campagne wordt vanaf nu uitgebreid naar de sociale media.
"Partijen moeten nog meer openstaan voor niet-leden"
Veruit de meeste leden van de Vlaamse politieke partijen zouden het helemaal niet erg vinden als niet-leden meer invloed krijgen in hun partij. Voor heel wat leden mogen niet-leden zelfs hun zegje doen bij het opstellen van de kieslijsten. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent dat professor Bram Wauters bundelde in het boek "Wie is nog van de partij?".
Vanaf 1 mei meer remgeld voor antibiotica
Vanaf 1 mei betalen patiënten meer remgeld voor antibiotica voorgeschreven door hun arts. Op 1 april verandert de terugbetalingsregeling voor neussprays en maagzuurremmers. "Doel is de overconsumptie van geneesmiddelen tegen te gaan en veilige medicatie toegankelijker te maken", zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block.
Waalse regering mikt op 10.000 banen op site Caterpillar
Het Waalse Gewest hoopt met de overname van de site van Caterpillar in Gosselies 10.000 banen te creëren. Dat verklaarde Waals minister-president Paul Magnette aan de RTBF.
Belgische Turken kunnen vanaf vandaag stemmen voor referendum Erdogan
Belgen van Turkse origine die zich willen uitspreken over de vraag of Turkije moet evolueren naar een presidentieel systeem, kunnen daarvoor vanaf vandaag terecht in Brussel of Antwerpen. Als het referendum een "ja" krijgt, wordt de macht van president Recep Tayyip Erdogan gevoelig uitgebreid.
Vooral klachten over geur- en geluidshinder bij milieu-inspectie
De Vlaamse milieu-inspectie ontving vorig jaar ruim 2.500 klachten. Meer dan de helft daarvan gaat over geurhinder en geluidsoverlast.
Grootscheepse controleactie van internationale bussen
De politie heeft in totaal de passagiers en bagage van acht reisbussen gecontroleerd. Het is de eerste keer dat dat op dergelijk grootschalige manier gebeurt. Een chauffeur werd betrapt op het gebruik van drugs, vijf passagiers hadden geen geldige papieren op zak.
Charles Michel: "Het is onze plicht beslissingen te nemen"
Onze premier is tevreden met de nieuwe Verklaring van Rome die een Europa met verschillende snelheden toelaat.
Koning Filip luncht samen met studenten aan de Vrije Universiteit Brussel
Het staatshoofd is tijdens een verrassingsbezoek in het restaurant van de universiteit met enkele studenten mee aan tafel geschoven voor een maaltijd. Hij had het met hen over onderwijs, studentenrechten en ondernemerschap.
Strengere regels voor alcoholgebruik jongeren
Jongeren tussen 16 en 18 jaar zullen voortaan alleen nog bier of wijn mogen drinken, maar geen andere alcoholische dranken zoals aperitieven.
"De Wever heeft de angst aangewakkerd in plaats van gerust te stellen"
De Antwerpse oppositiepartijen zijn niet te spreken over het feit dat burgemeester De Wever gisteren een persconferentie gaf, tegen het advies van het parket in.
Treinverkeer tussen Brussel en Antwerpen zwaar verstoord
Een Thalys die op weg was van Parijs naar Amsterdam heeft vanochtend in de buurt van het station Mechelen-Nekkerspoel een persoon aangereden. Intussen herneemt het treinverkeer.
Overkoepelend evacuatieplan voor hele luchthaven "niet haalbaar"
Dat zegt Anke Fransen van Brussels Airport in een reactie op de bezorgdheid van het luchthavenpersoneel op het ontbreken van zo'n overkoepelend plan.
Geen link die impact kan hebben op België, dreigingsniveau blijft behouden
Dat blijkt uit een eerste analyse van Ocad (Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse) op basis van de informatie die op dit moment beschikbaar is, zegt Peter Mertens, woordvoerder van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.
De fotografe en de basketter van Zaventem: "Met haar foto heeft ze me wél geholpen"
De iconische foto die Ketevan Kardava van Sebastien Bellin maakte, bleef haar achtervolgen. Had ze hem niet moeten helpen in plaats van fotograferen? Dat hééft ze gedaan, zegt Bellin.
Geens na oproep De Wever: "Heeft Frankrijk na twee jaar noodtoestand één aanslag vermeden?"
In "Terzake" heeft minister Geens -tegen zijn zin- gereageerd op de oproep van De Wever om de noodtoestand in te roepen. "Als we dit debat verder willen polariseren, zou ik willen vragen: niet vandaag."
Geens: "Dit soort acties is heel moeilijk te bestrijden"
In "Terzake" hebben de ministers Geens en Jambon gereageerd op de aanslag in Londen. "Dit bewijst dat het OCAD de juiste inschatting heeft gemaakt door het terreurniveau op 3 te houden", zegt Jambon.
Tasmaanse duivels, beren en een familie orang-oetans: de nieuwkomers van Paira Daiza
Met de paasvakantie in aantocht maken ook de dierenparken zich op om na een winterslaap de deuren weer open te zwaaien voor het publiek.
Leerlingen krijgen goedgekeurde toetsen op einde basisonderwijs
Vanaf volgend schooljaar zullen alle leerlingen op het einde van het basisonderwijs deelnemen aan een goedgekeurde toets van minstens twee leergebieden naar keuze. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits liet de bestaande toetsen wetenschappelijk onderzoeken.
Indrukwekkende minuut stilte op luchthaven Zaventem
Op Brussels Airport is hulde gebracht aan de slachtoffers van de aanslagen die een jaar geleden de luchthaven, en nadien ook het metrostation Maalbeek, troffen.
Brief aan mijn baby: "Het leven gaat door en er komt nieuw leven op de wereld"
Sneha Mehta was vier maanden zwanger toen ze het slachtoffer werd van de aanslag in Zaventem. "Mijn baby is nu iets ouder dan zestien weken", klinkt het.
Homans over racismezaak Antwerpen: "De Wever is wel degelijk tot actie overgegaan"
In "De afspraak" heeft Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) voor het eerst gereageerd op de nieuwe zaak van racisme binnen de Antwerpse politie.
Eén lading Braziliaans rundsvlees van verdacht bedrijf naar België getraceerd
"Het vlees is via Nederland bij een Belgische verwerker beland. Dat gebeurde in de zomer van 2016, zegt woordvoerder Philippe Houdart van FAVV.
Luchtverkeersleiders zullen wellicht toch niet staken in de paasvakantie
De vakbonden hebben naar eigen zeggen een constructief gesprek met minister van Mobiliteit Bellot (MR). Ze hadden gedreigd om in de paasvakantie het luchtverkeer in Zaventem lam te leggen, omdat ze boos zijn over het onderzoek naar het gebruik van de start-en landingsbanen op Brussels Airport.
Geen primeur voor Belgische kust: "Kleinste potvis" blijkt bruinvis
Vooral de grootte, de vorm en de plaatsing van de rugvin, de verhoudingen en de duiksequentie deden twee biologen besluiten dat het om een bruinvis, en niet om een kleine potvis ging.
Federale politie betoogt morgen op luchthaven van Charleroi
De politie wil de arbeidsvoorwaarden op de luchthaven aan de kaak stellen. Dat laat het gemeenschappelijk vakbondsfront weten.
Golfplaten daken houden gevaar in door asbest: "Geen reden tot paniek, wel tot bezorgdheid"
Vooral daken zonder dakgoot vormen een groot risico. Dat staat in een rapport van OVAM uit 2013. "Dat het vier jaar stof ligt te vergaren, zonder dat er structurele maatregelen worden genomen, is onacceptabel", zegt Johan Danen van Groen.
14.000 zorgbehoevenden moeten wachten op uitkering
De bijdrage aan de zorgkas te laat betalen, levert meteen een sanctie op. Wie dan op een bepaald moment recht heeft op een tegemoetkoming, moet 4 maanden wachten op de uitbetaling.
Herdenkingsmonument in Zoniënwoud voor 32 slachtoffers van aanslagen
Het monument bestaat uit 32 berken. Landschapsarchitect Bas Smets ontwierp het monument in opdracht van de Brusselse minister van Leefmilieu Céline Fremault.
Aanslagen kostten Brussels Airport 40 miljoen euro
De aanslagen van 22 maart vorig jaar op de luchthaven van Zaventem hebben Brussels Airport Company uiteindelijk 40 miljoen euro gekost. "De schade bedroeg 90 miljoen euro, maar we hebben 50 miljoen euro gerecupereerd via de verzekeringen", verklaarde CEO Arnaud Feist.
Topvrouw politie wil Molenbeekse "opkuisplan" in heel België
Catherine De Bolle wil dat het Brusselse Kanaalplan wordt uitgebreid naar het hele land. Dat plan kwam er na de aanslagen in Parijs en de belofte van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om Molenbeek "op te kuisen".
Riziv telt minder kortstondig zieke werknemers
Voor het eerst in jaren heeft de ziekteverzekering minder dagen uitbetaald voor kortstondige ziekte. Het aantal ziektedagen van werknemers en zelfstandigen die minder dan een jaar ziek zijn, is vorig jaar met vijf procent gedaald.
Bijna helft van de Vlamingen ging vorig jaar niet naar tandarts
Steeds minder volwassenen brengen jaarlijks een bezoekje aan de tandarts. Dat blijkt uit cijfers van Christelijke Mutualiteit CM.
Vier telecomoperatoren lappen registratieregels prepaidkaarten aan hun laars
De verplichting om de gebruikers van voorafbetaalde telefoonkaarten te registreren, wordt door vier kleinere telecomoperatoren veel te laks toegepast. Minister De Croo dreigt met sancties.
Teller "Hongersnood 12-12" op 400.000 euro
De komende dagen gaat het Consortium 12-12 zijn acties voor Zuid-Soedan, Nigeria, Somalië en Jemen verder opdrijven. Het publiek wordt aangemoedigd om zelf acties op te zetten.
Geen rood-witte Extra!-kaart van Colruyt meer
Het is gedaan met de rood-witte Extra!-kaart van Colruyt. De groep boven de warenhuisketen komt met één klantenkaart voor al zijn winkelformules en webshops: de Xtra-klantenkaart, die later ook een betaalinstrument zal worden. Op 4 en 5 april zullen postbodes 3,7 miljoen kaarten verspreiden en er komt ook een Xtra-app.
Parket vraagt dossier racistische Whatsapp-groep op
Het Antwerpse parket was nog niet betrokken bij het interne onderzoek van de lokale politie naar de Whatsapp-groep met racistische boodschappen. "We gaan na of er mogelijk strafbare feiten zijn gepleegd", luidt het.
Nog nooit zo weinig verkeersdoden als in 2016
Vorig jaar is het aantal verkeersdoden op de Belgische wegen teruggevallen tot 640, een daling van 13 procent ten opzichte van 2015, zo blijkt uit de verkeersbarometer van het BIVV. Het aantal doden ter plekke daalde in alle gewesten, maar het meest in Vlaanderen.
Noorwegen "gelukkigste land ter wereld", België op 17e plaats
Noorwegen is het land met de gelukkigste burgers ter wereld. België klimt één plaatsje op de geluksindex-ranglijst en wordt zeventiende. Dat blijkt uit het vijfde World Happiness Report van de Verenigde Naties.
"Braziliaanse vleesbedrijven brachten jarenlang rot vlees op de markt"
Braziliaanse vleesbedrijven zouden jarenlang rot vlees op de markt hebben gebracht, mogelijk ook bestemd voor de export. Het is nog veel te vroeg om te weten of dat vlees op de Belgische markt is terechtgekomen, maar het FAVV wijst erop dat het aandeel van Braziliaans vlees sowieso beperkt is in ons land.
CD&V wil statuut van zorgkundigen aanpassen
Naar aanleiding van de Dag van de Zorg vraagt Kamerlid Nathalie Muylle een aanpassing van de wettelijke taken die zorgverstrekkers mogen uitvoeren. "Het kan toch niet dat vrijwilligers en mantelzorgers wettelijk gezien meer taken mogen uitvoeren dan zorgkundigen?"
Ook vandaag nog staking in verschillende Delhaizes
De staking bij verschillende winkels van Delhaize gaat vandaag voort. In totaal achttien winkels hebben de deuren gesloten. Vooral het Brusselse is getroffen, zegt de woordvoerder van Delhaize, Roel Dekelver.
Particulieren hoeven kippen niet langer op te hokken
Professionele pluimveekwekers moeten hun dieren wel nog ophokken of afschermen, behalve als het gaat om struisvogels en andere loopvogels.
MIVB-topman: "Ik was erg onder de indruk van moed bij personeel na aanslagen"
MIVB-topman Brieuc de Meeûs heeft in een terugblik op de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel benadrukt hoezeer hij onder de indruk was van de moed bij zijn personeel die dag. "Dat is iets wat ik zeker niet zal vergeten. Die moed, die bereidwilligheid, het weer opstaan na de gebeurtenissen", klinkt het.
Al 1 miljoen voorafbetaalde simkaarten geregistreerd
Van de 3,4 miljoen prepaid kaarten in omloop waren er midden februari bij de gsm-operatoren al één miljoen geregistreerd. Dat meldt minister van Telecom Alexander De Croo. Het identificeren van anonieme simkaarten is een van de maatregelen die de federale regering vorig jaar nam in de nasleep van de aanslagen van 22 maart.
Vriend van Loridon vraagt actie Belgische overheid na aanslagen
De voormalige basketbalspeler Sébastien Bellin klaagt aan dat hij van de Belgische overheid niets meer te horen krijgt over allerlei praktische en financiële regelingen die beloofd werden.
Slachtoffers aanslagen Brussel zullen sneller worden vergoed
Dat hebben de verzekeringsmaatschappijen beloofd na een ontmoeting met de regering. Wie recht heeft op een morele schadevergoeding, zal dubbel zoveel geld krijgen als normaal.
Thalys even ontruimd wegens verdacht pakket
In het station Brussel-Zuid is vanavond een trein van Thalys een tijd lang ontruimd geweest nadat aan boord een verdacht pakket was aangetroffen.
Gelijkschakeling lesopdracht naar 22 uur voor leraren secundair onderwijs voorlopig van de baan
Tijdens gesprekken over de lerarenloopbaan zijn Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en de onderwijsvakbonden het eens geraakt over een te voeren studie naar de taakbelasting van een leraar. Tot de oplevering van het onderzoek worden de besprekingen in het kader van het loopbaanpact en ingrepen in de opdracht van de leraar opgeschort.
12345678910...