Feed binnenland Binnenland

Binnenland

Link http://deredactie.be/permalink/2.4820
Feed http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland?mode=atom
Updated 2017-05-24 23:15
Duizenden mensen betogen tegen de komst van Trump in Brussel
Volgens de politie ging het om 9.000 mensen, de organisatoren spreken van 12.000. Zij hielden in de loop van de namiddag de protestmars "Trump not Welcome".
Weyts niet gewonnen om dieren te labelen als "wezens met gevoelens"
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft bedenkingen bij het Waalse voornemen om dieren het juridische statuut te verlenen van levende wezens met gevoelens. Hij wil wel hogere straffen voor dierenmishandeling.
ACV-voorzitter Leemans klaagt de groeiende ongelijkheid aan
In de aanloop naar Rerum Novarum heeft Leemans hard uitgehaald naar het liberale beleid en de rechtse partijen met hun steeds rechtser en populistischer opbod.
Jan Terlouw ontvangt VUB-eredoctoraat: "Vrijheid is gebondenheid"
In zijn laatste boek, "Het Hebzuchtgas", heeft Terlouw het nadrukkelijk over de klimaatproblematiek en ijvert hij voor een langetermijnvisie.
Vandersnickt: "Heb geen spijt van posten cartoon"
De voormalige ondervoorzitter van de N-VA-jongeren geeft wel toe dat hij de cartoon te persoonlijk had gemaakt door het gebruik van gezichten.
Belgische bisschoppen vragen "grote terughoudendheid" voor euthanasie
De Belgische bisschoppen roepen in verband met de vraag naar euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden op tot "grote terughoudendheid en volgehouden dialoog".
Het hemelvaartweekend: waar kan u wel en niet terecht?
Donderdag begint voor heel wat mensen het verlengde hemelvaartweekend en dat betekent dat ook vrijdag veel diensten niet werken. Waar kan u wel en niet terecht?
Brussels Airlines vervangt zeven langeafstandsvliegtuigen
Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines vervangt in 2018 en 2019 zeven van haar tien langeafstandstoestellen. Er werd opnieuw gekozen voor de Airbus A330, zo deelt de maatschappij mee. Ze noemt het "het grootste investeringsdossier in haar 15-jarige geschiedenis".
Dokters en verpleegkundigen fraudeerden vorig jaar voor meer dan 5 miljoen euro
Het gaat om gevallen waarbij ze bewust te veel aanrekenen voor bepaalde behandelingen, zoals nachttarief voor een consultatie overdag.
Eerste Antwerpse gemeentefusie op komst tussen Sint-Amands en Puurs
De gemeenteraden van de twee Antwerpse gemeenten moeten hun goedkeuring nog geven. Dit is de eerste vrijwillige gemeentefusie in de provincie Antwerpen.
Studenten met studiebeurs hebben beduidend lagere slaagkans
Terwijl 52 procent van de studenten zonder beurs een universitair bachelordiploma op zak heeft, is dat bij de beursstudenten maar 38 procent. Volgens SP.A-parlementslid Tine Soens is het hoge aantal beursstudenten dat naast de studie moet bijklussen om rond te komen, een mogelijke verklaring.
Einde van tententekort voor jeugdbewegingen?
De Uitleendienst voor Kampeermateriaal (ULDK) kan de stock in juni aanvullen en er is voorlopig sprake van een kwart minder weigeringen bij de uitleendienst.
Eenentwintig vijvers en havens krijgen Blauwe Vlag
Dat is een internationaal eco-label dat elk jaar wordt uitgereikt aan locaties die inzetten op duurzaam toerisme aan de kust en de binnenwateren.
Belgian Pride kleurt opnieuw het centrum van Brussel
De 22e editie van de Belgian Pride, de jaarlijkse optocht van de LGBT-gemeenschap (lesbian, gay, bisexual, transgender), is vanmiddag door het centrum van Brussel getrokken,
Hoeveelheid stikstof en fosfor in Vlaamse oppervlaktewateren blijft problematisch
De voorbije drie jaar is er geen vooruitgang meer geboekt in de fysisch-chemische kwaliteit van het oppervlaktewater in Vlaanderen. Vooral de aanwezigheid van stikstof en fosfor blijft problematisch.
Belgische biercultuur is Unesco-werelderfgoed: Tijd om het glas te heffen
De VN-organisatie heeft het certificaat deze overhandigd in het Brusselse stadhuis. De Belgische biercultuur is het elfde Belgische item op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed.
Na jaren zwijgen stapt Syrische homo mee in Belgian Pride: "Het zal geweldig zijn"
Straks gaat de Belgian Pride uit in Brussel. Voor Mahmoud, een jonge Syriër die zijn geaardheid jarenlang angstvallig verborgen moest houden, wordt het een bijzondere gebeurtenis.
Nachtvorst van vorige maand wordt mogelijk erkend als landbouwramp
De vorst in de nacht van 19 op 20 april wordt mogelijk erkend als landbouwramp. Het koude weer die nacht had vooral gevolgen voor de telers van appelen, kersen en peren.
Gezinnen betalen tot 500 euro te veel voor aardgas
De verschillen tussen de goedkoopste en duurste contracten op de markt blijken ook veel groter dan gedacht: voor aardgas betalen gezinnen in Vlaanderen soms 520 euro te veel, voor elektriciteit 182 euro.
Bellewaerde gaat "het meest complete waterpark voor de hele familie" bouwen
Het attractiepark Bellewaerde gaat 17 miljoen euro investeren in de bouw van een gloednieuw indoorwaterpretpark. Moederbedrijf Compagnie des Alpes zette daarvoor het licht op groen. In het voorjaar 2019 moet Bellewaerde Aquapark een feit zijn.
Aantal dossiers over homofobie stijgt in jaar tijd met 12 procent
Unia heeft vorig jaar 104 dossiers geopend over mogelijke discriminatie wegens seksuele oriëntatie. Het gaat om een stijging van 12 procent ten opzichte van 2015. Dat maakt het Interfederaal Gelijkekansencentrum bekend op de vooravond van de Belgian Pride.
Peter Wouters wordt nieuwe voorzitter van beweging.net
Hij zal Patrick Develtere opvolgen aan het hoofd van het vroegere ACW. Wouters werkt nu nog als opleidingshoofd aan de Campus Sociale School Heverlee.
Aardbeien zijn spotgoedkoop: "Bij minder goed weer grijpen mensen niet snel naar een bakje"
Mei, dat betekent ook de start van het aardbeienseizoen! En het is u wellicht al opgevallen: de aardbeien zijn momenteel spotgoedkoop. Goed nieuws voor de consument, minder voor de producent.
Douane houdt miljoen "fidget spinners" uit China en Hongkong tegen in Bierset
De "fidget spinners" zullen door de douane, op kosten van de verkoper, teruggestuurd worden met de melding dat ze niet conform zijn.
Kaart met zonevreemde bossen opnieuw online
Omdat gisterenvoormiddag rond 10.30 uur ongeveer 45.000 bezoekers tegelijkertijd de online kaarten bekeken, crashte de website.
Snelle elektrische fiets fiscaal gelijkgesteld met gewone fiets
Dat heeft de ministerraad beslist. Daardoor breidt de fietsvergoeding van 0,23 euro per kilometer voor woon-werkverkeer vanaf dit jaar uit naar gebruikers van de speedpedelecs.
Weyts: "Nog meer doden voor enkele minuten winst is onaanvaardbaar"
Vlaams minister van Mobiliteit Weyts laat geen spaander heel van de piste om de maximumsnelheid op autosnelwegen te verhogen tot 130 km/u, waar zijn federale collega Bellot onder strikte voorwaarden voorstander van is.
Huurdersplatform: "Goedkoop huren steeds moeilijker"
De goedkoopste huurwoningen zijn in een paar jaar tijd bijna 9 procent duurder geworden. Dat zegt het Vlaams Huurdersplatform. De prijzen zijn nooit eerder zo sterk gestegen: "het gaat de verkeerde kant uit".
Bellot: "130 km/u moet ook kunnen, onder strikte voorwaarden"
Als er variabele snelheden op de autosnelwegen komen, moet het mogelijk zijn om bepaalde plaatsen de snelheid te verhogen tot 130 kilometer per uur. Dat zegt minister van Mobiliteit Bellot in een reactie op de studie van BIVV. Dat kan wel enkel onder strikte voorwaarden en na een specifiek onderzoek.
Trager rijden bij druk verkeer = sneller thuis
Het verkeer op de autosnelweg kan een pak vlotter en veiliger als er trager gereden wordt. Een lagere toegelaten snelheid bij druk verkeer levert dat niet alleen tijdswinst voor automobilisten op, het is ook gunstiger voor het milieu. Dat zegt het BIVV.
Lijk in koffer aangetroffen in kanaal Charleroi-Brussel
Dat gebeurde ter hoogte van de sluis van Viesville in Henegouwen. Volgens de eerste vaststellingen gaat het om een lichaam van een man. Het lijdt geen twijfel dat het om een misdaad gaat.
Een op de vier gecontroleerde vrachtwagens fraudeerde met rusttijden
De federale wegpolitie heeft vandaag een grootscheepse controle gehouden op zwaar vervoer. Samen met experts uit Polen, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Ierland, werden vrachtwagens gecontroleerd op manipulaties van het tachograafapparaat.
Topman Brussels Airport: "Nachtvluchten aanpakken, is geen taboe"
Arnaud Feist staat open voor alle mogelijke discussies om tot een oplossing te komen voor de geluidshinder die de luchthaven veroorzaakt.
Francken "recycleert" Tilburgse gevangeniscellen
Die cellen worden overgebracht naar het Antwerpse Zandvliet waar er een nieuw gesloten centrum voor criminele illegalen wordt gebouwd.
"Meer geld als we kwaliteit van ons onderwijs niet willen hypothekeren"
De snelle groei van het aantal leerlingen en besparingen doen de koopkracht van de lagere scholen dalen. Het katholiek onderwijs maakt zich zorgen.
Advocaat over vaste prijzen: "Voetballers verdienen toch ook niet evenveel?"
Eén van de 28 maatregelen van de “superministerraad” van zondag is het invoeren van een fiscaal aftrekbare rechtsbijstandsverzekering. Het systeem bestaat al sinds 2007, maar zou nu worden uitgebreid. Er moet ook een nomenclatuur komen voor advocaten. En dat vindt niet iedereen een goed idee.
Europa opent onderzoek naar prijsverhogingen voor kankermedicijnen
De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de overdreven verhoging van de prijs van een aantal medicijnen tegen kanker. Het is de eerste keer dat de Commissie excessieve prijspolitiek in de farma-industrie onderzoekt.
Jongeren blijven oververtegenwoordigd in ongevallencijfers
Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid heeft een app ontwikkels om het rijgedrag van de jongeren te verbeteren en zo het aantal ongevallen met jongeren verder naar beneden te krijgen.
Tihange 1 krijgt groen licht voor heropstart
Reactor Tihange 1 werd begin september stilgelegd nadat tijdens bouwkundige werken aan het niet-nucleaire gedeelte van de site een gebouw was beschadigd.
Vlaamse regering maakt € 7,5 miljoen vrij voor versnelde asbestafbouw in scholen
Met het geld zal asbest worden verwijderd op basis van een inventaris van 300 scholen die zich vrijwillig hebben opgegeven. "Pano" gaat volgende week dieper in op de problematiek van asbest in klaslokalen.
KU Leuven gaat werking Verkiezingscommissie evalueren
Na enkele klachten heeft de Academische Raad van de KU Leuven besloten de werking, de bevoegdheden en de samenstelling van de Verkiezingscommissie te evalueren.
Directie Brusselse GO-scholen wil zo snel mogelijk aan tafel zitten met Moslimexecutieve
Hij wil het gesprek aangaan met de Moslimexecutieve over moslimkinderen die door islamleerkrachten bang gemaakt worden voor een "straffende god".
"Nog minstens tot in juli schaarste aan isolatiematerialen"
De bouwsector kloeg het tekort aan isolatiemateriaal gisteren al aan. Schuimrubberproducent Recticel, die de productie van isolatiemateriaal tijdelijk moest staken door een gebrek aan grondstoffen, ziet geen verbetering voor de zomer.
Verkeersboetes niet betaald? Politie mag u binnenkort opsporen met slimme camera's
De politie mag binnenkort met de slimme camera's op de Belgische wegen op zoek naar wie zijn verkeersboetes niet betaald heeft. De plenaire Kamer stemde gisteren in met een wetsvoorstel van Open VLD dat dit mogelijk maakt.
"Kinderen worden niet alleen op die manier bang gemaakt. Je hebt ook Halloween"
Mohamed Achaibi van de Moslimexecutieve heeft gereageerd op de veelbesproken "Terzake" over bange moslimkinderen. "Het kan niet dat kinderen bang worden gemaakt voor het hiernamaals", zegt hij stellig. Maar hij erkent wel dat het herkenbare verhalen zijn. Toch moeten ze niet overroepen worden, vindt hij.
Stickeractie Rode Kruis breekt record met 650.000 verkochte stickers
Dat zijn er 80.000 meer dan vorig jaar. De actie van het Rode Kruis liep van 27 april tot 11 mei. Op de stickers stonden dit jaar de stripfiguren van de familie Kiekeboe.
Vrachtmaatschappij Air Cargo Global weg uit Zaventem door geluidsnormen
De maatschappij haalt de aanhoudende onzekerheid over de geluidsnormen en de mogelijke boetes aan als reden voor haar vertrek. Air Cargo Global zou zijn vluchten voornamelijk verhuizen naar Amsterdam en Praag.
Onderzoekers identificeren metabolisme dat uitzaaiing borstkanker bevordert
De wetenschappers kwamen er ook achter dat het afremmen van de energieproductie uit deze stofwisseling het aantal uitzaaiingen met meer dan 60 procent verlaagt.
Mister Gay Belgium eindigt derde in Mister Gay World-verkiezing
Raf Van Puymbroeck, de laureaat van de Mister Gay Belgium-verkiezing in 2016, is tijdens de finale van de Mister Gay World-verkiezing in Gran Canaria op de derde plaats geëindigd. Winnaar was de Filipijn John Fernandez Raspado.
Prins William en Kate Middleton komen naar België
Het echtpaar komt er de Mijnenslag van 1917 herdenken. Dat bevestigt de burgemeester van de stad Mesen, Sandy Evrard.
12345678910...