Feed buitenland Buitenland

Buitenland

Link http://deredactie.be/permalink/2.4823
Feed http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland?mode=atom
Updated 2017-05-24 23:30
Tienduizenden Brazilianen betogen voor ontslag president Temer
Zij willen dat de rechtse politicus ontslag neemt en meteen ook dat een einde wordt gemaakt aan diens drastisch besparingsbeleid, met als speerpunt zijn hervorming van de arbeidsmarkt.
Dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk opgetrokken tot hoogst mogelijke niveau
Premier May heeft aangekondigd dat het dreigingsniveau naar "kritiek", het hoogst mogelijke niveau, wordt opgetrokken.
Ethiopiër Tedros nieuwe topman van Wereldgezondheidsorganisatie
De Ethiopiër Tedros Adhanom Ghebreyesus wordt de eerste Afrikaan die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal leiden. Hij is niet onbesproken omdat hij drie cholera-epidemies in zijn land zou toegedekt hebben.
Nederlander in Manchester: "Er heerst een dubbel gevoel in de stad"
De mensen in Manchester zijn geschrokken door wat er is gebeurd, maar de samenhorigheid is erg groot, zegt de Nederlander Wouter Kok die in Manchester woont.
D66 en ChristenUnie sturen Nederlandse formatie terug naar af
In Nederland willen de linksliberale D66 en ChristenUnie niet verder meer onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering. Ze vinden geen gemeenschappelijke deler voor een regering met de grotere partijen VVD en CDA. De vorming van een nieuwe Nederlandse regering zit dan ook in een impasse.
Al meer dan 500.000 pond ingezameld voor slachtoffers Manchester
De krant Manchester Evening News wil via crowdfunding 500.000 pond inzamelen om de slachtoffers financieel te steunen.
Britse autoriteiten identificeren dader als 22-jarige Salman Abedi
De Britse autoriteiten hebben de dader van de aanslag in Manchester geïdentificeerd als Salman Abedi. Dat is bevestigd door de politie.
Trump praat in Palestina vooral over terreur, minder over Israël
Op zijn rondreis doorheen het Midden-Oosten was de Amerikaanse president te gast bij zijn Palestijnse tegenhanger Mahmoud Abbas. Opvallend, het grootste deel van de toespraak van Trump stond in het teken van de strijd tegen de "losers", de terroristen.
VS-Hooggerechtshof schrapt raciaal vastgelegde kiesafbakeningen
Het Hof zegt dat de door de Republikeinen gedomineerde wetgevende macht van de staat North Carolina zich schuldig heeft gemaakt aan het ongrondwettelijk afbakenen van kiesdistricten om de stemmen van de zwarten af te zwakken.
Israël juicht "herstel Amerikaans leiderschap in Midden-Oosten" toe
Het heeft blijkbaar echt geklikt vandaag tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse president Donald Trump. "Voor het eerst heb ik echt hoop op verandering", zei Netanyahu die ook sprak over een nieuw Amerikaans leiderschap in het Midden-Oosten. Onder de vorige VS-president Barack Obama waren die relaties erg gespannen.
Nederlandse informateur wil de ChristenUnie bij de formatie betrekken
Volgens informateur Schippers is de enige mogelijkheid om een meerderheidsregering te vormen een samengaan van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.
Trump: "Nooit woord of naam Israël vermeld" in gesprek met Russen
De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij nooit Israël heeft vermeld als bron toen hij geheime informatie heeft gedeeld met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Eerder hadden Amerikaanse media gemeld dat Israël boos was over die "lekken", maar vandaag bleek dat alleszins niet bij het bezoek van Trump aan dat land.
Ex-veiligheidsadviseur Flynn "weigert documenten vrij te geven"
Terwijl VS-president Donald Trump rondreist in Saudi-Arabië en Israël gaat de politieke storm in Washington rond mogelijk illegale contacten tussen zijn medewerkers en Rusland niet liggen. Zo weigert de eerder opgestapte nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn om documenten over die zaak vrij te geven aan de Senaat.
Zesentwintig aanhoudingen bij grote actie tegen drugshandel
Van de 2.009 gecontroleerde personen bleken er 157 in het bezit van drugs en 28 onder invloed. Tien voertuigen werden in beslag genomen.
Nieuwe miljardenfusie in chemiesector
Het Zwitserse chemiebedrijf Clariant gaat fuseren met zijn Amerikaanse sectorgenoot Huntsman. Het nieuwe bedrijf zal HuntsmanClariant heten.
Amnesty: "Professionele zuivering in Turkije"
In Turkije zijn meer dan 100.000 werknemers uit de publieke sector op een willekeurige manier ontslagen, met catastrofale gevolgen. Artsen, politieagenten, leerkrachten, academici en soldaten moeten ploeteren om financieel rond te komen omdat ze gebrandmerkt worden als "terroristen".
Hongaren komen op straat in Boedapest voor EU en tegen Orban
Zowat 3.000 mensen verzamelden aan de oever van de Donau om te luisteren naar toespraken van ngo's.
"Is dit buitenlands beleid van Trump, of het uitmelken van de Saudische koning?"
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif heeft in een tweet de aanvallen door de Amerikaanse president Donald Trump tegen zijn land veroordeeld. Hij suggereert dat de VS de Saudische koning voor 480 miljard wil uitmelken.
Zwitserland stemt voor een kernuitstap
In een referendum heeft een ruime meerderheid van de Zwitsers beslist geen nieuwe kerncentrales meer te bouwen en de financiering van alternatieve energie te verhogen.
Meer dan zes op de tien Fransen tevreden over Macron
De populariteitsgraad van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron bedraagt 62 procent, die van zijn premier Edouard Philippe 55 procent. Dat blijkt uit een peiling in Le Journal du Dimanche.
Erdogan is opnieuw voorzitter van de AKP
Op een congres van de regerende AK-partij is president Erdogan opnieuw verkozen als voorzitter. Hij kreeg 96 van de stemmen.
Wijkagente Amsterdam gaat straat op met hoofddoek
Een Amsterdamse wijkagente is tegen de gedragscode in met een hoofddoek op aan het werk gegaan. De Amsterdamse politie liet weten dat het "een individuele actie betreft" en dat er een gesprek komt met de agente.
Wat moet Saudi-Arabië met al die Amerikaanse wapens?
De VS leveren voor 110 miljard dollar wapens aan Saudi-Arabië. Wat moeten we achter deze megadeal zoeken?
Vrijgelaten meisjes uit Chibok met hun families herenigd
Meer dan drie jaar na hun ontvoering door de moslimterreurorganisatie Boko Haram zijn 82 gewezen schoolmeisjes uit Chibok, die onlangs in Nigeria werden vrijgelaten, met hun families herenigd.
Hervormingsgezinde Rouhani wint: "Iran kiest voor samenwerking met de wereld"
Volgens cijfers van het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken haalde hij 57 procent van de stemmen. Zijn conservatieve tegenstander Ebrahim Raisi strandde op 38,3 procent.
Gesmolten chocolade stroomt over straat in Nederland
In Hoeven, in het zuiden van Nederland, is een straat besmeurd met 500 kilogram gesmolten chocolade. Het goedje kwam uit een enorme ketel, die van een aanhanger viel.
Weg ligt open voor Japanse keizer om af te treden
De Japanse regering heeft een wet goedgekeurd die keizer Akihito toelaat om in december 2018 af te treden. De keizer, die kampt met gezondheidsproblemen, had zelf in augustus vorig jaar laten weten dat hij graag zou aftreden.
Bijna de helft van de Syriëstrijders is teruggekeerd
Een tweede golf van terugkeerders zou gevaarlijker kunnen worden omdat die uit geharde strijders zou kunnen bestaan.
Temer kan tweede Braziliaanse president in één jaar worden die afgezet wordt
Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft ingestemd met een onderzoek naar president Michel Temer, die genoemd wordt in een uitgebreide corruptiezaak.
Amerikanen voeren luchtraid uit op konvooi Syrisch leger
Het konvooi zou, ondanks waarschuwingen, te dicht in de buurt gekomen zijn van een kamp van rebellen die deel uit maken van de internationale coalitie tegen IS.
Bernard Tapie moet 404 miljoen euro terugbetalen
De omstreden Franse zakenman moet definitief een schadevergoeding terugbetalen die hem in 2008 was toegezegd. Dat heeft de hoogste Franse rechtbank beslist.
Theresa May wil migrantenbeleid nog verscherpen
De Britse conservatieven hebben hun programma voorgesteld. Voor hoger opgeleid personeel dat niet uit de EU komt, zullen bedrijven dieper in de buidel moeten tasten.
Boris Johnson promoot whisky in sikh-tempel, waaralcohol taboe is
Vanwege zijn al uitgebreid blunderboek hebben de Tory's de voormalige burgemeester van Londen maar een miniem rolletje toegekend in hun campagne voor de vervroegde parlementsverkiezingen van juni.
"Team van Trump wist over onderzoek naar Flynn voor zijn aanstelling"
Michael Flynn, de voormalige adviseur nationale veiligheid van de Amerikaanse president Donald Trump, zou aan Trumps transitieteam gemeld hebben dat hij het onderwerp was van een federaal onderzoek, omdat hij in het geheim als lobbyist had gewerkt voor Turkije.
Chelsea Manning zet eerste stappen in vrijheid
De Amerikaanse klokkenluider heeft de gevangenis verlaten. Daarin was ze opgesloten omdat ze geheime informatie aan Wikileaks had gelekt. Prompt heeft ze een Instagramprofiel opgezet.
Ierse premier Enda Kenny kondigt zijn ontslag aan
In Ierland heeft premier Enda Kenny aangekondigd dat hij opstapt als voorzitter van zijn partij Fine Gael en begin juni ook als regeringsleider. Kenny was de laatste tijd onder vuur gekomen van de fracties binnen de Fine Gael.
Poetin wil transcript van gesprek Trump en Lavrov vrijgeven
De Russische president Vladimir Poetin is de laatste die zich mengt in de heisa over het delen van informatie tussen VS-president Donald Trump en de Russen. Volgens Poetin is de crisis niet meer dan "politieke schizofrenie" en dat zal blijken uit de notulen van het gesprek tussen Trump en de Russische minister Sergej Lavrov in het Witte Huis.
"Brexitonderhandelingen aangrijpen om EU te hervormen"
"We moeten in de spiegel durven kijken. De mensen willen verandering en duidelijke antwoorden krijgen op hun bezorgdheden", meent Raffaele Fitto van de eurokritische ECR-fractie.
Europese Commissie start procedure om glyfosaat opnieuw toe te laten
Experts van het ECHA stelden eerder in een advies dat glyfosaat niet moet bestempeld worden als een kankerverwekkende stof. Volgens een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie is het product wel kankerverwekkend.
"Trump wou dat FBI onderzoek naar veiligheidsadviseur Flynn stopzette"
The New York Times heeft weet van een memo van ex-FBI-topman James Comey waarin hij schrijft dat VS-president Donald Trump hem gevraagd heeft om het onderzoek naar zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn stop te zetten.
Enkel Nederlanders verspillen meer voedsel dan Belgen
Het Europees Parlement wil iets doen aan de voedselverspilling. Elk jaar gaat in Europa 88 miljoen ton voedsel verloren, of 173 kg per persoon. De Belgen verspillen gemiddeld 345 kg voedsel per jaar, enkel de Nederlanders doen het nog slechter.
Fractieleider Democraten wil Trump niet afzetten
Nancy Pelosi, de Democratische fractieleider in het in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, ziet voorlopig geen redenen om president Donald Trump af te zetten. Dat verklaarde ze maandagavond op CNN.
Trump en Erdogan strijken plooien (enigzins) glad
De Turkse president is in het Witte Huis ontvangen door zijn Amerikaanse president collega. Na afloop toonden beide staatshoofden zich bereid om de handen in elkaar te slaan tegenover het moslimterrorisme, maar over de kwestie Syrië is er blijkbaar nog geen eensgezindheid.
Veiligheidsadviseur McMaster: "Trump gaf geen gevoelige informatie vrij"
In Washington heeft nationaal veiligheidsadviseur McMaster de beslissing van president Donald Trump verdedigd om "geheime informatie" te delen tijdens een ontmoeting met de Russische minister Sergej Lavrov in het Witte Huis. Zelf vindt Trump dat hij het "volste recht had om die informatie met de Russen te delen".
Alliantie boekt vooruitgang in strijd om IS-bolwerk Raqqa
De Syrische Democratische Krachten (SDF) hebben in minder dan 24 uur tijd een reeks dorpen veroverd ten noorden en oosten van Raqqa, het IS-bolwerk in Syrië.
Labour wil nationaliseren en einde maken aan besparingen
Jeremy Corbyn sprak van een (verkiezings)manifest voor allen. Het is een "verantwoord en radicaal programma van hoop".
Airfarming: Ondernemers verkopen frisse berglucht in spuitbussen
De spuitbussen bevatten 160 "teugen" lucht die kunnen worden ingeademd met behulp van een speciaal gezichtsmasker over neus en mond.
Samenstelling Franse regering pas morgen bekend
Er is meer tijd nodig om de bevoegde autoriteiten de beoogde kandidaten van Macron een eerste keer te laten screenen. De nieuwe president Macron en zijn premier Philippe zeggen meer tijd nodig te hebben.
Verkiezingen Iran: Referendum voor of tegen opening Islamitische Republiek
Met Rohani en het nucleair akkoord heeft Iran voorzichtig de deur geopend naar het Westen. De presidentsverkiezing van vrijdag moet nu aantonen of dit pad bewandeld blijft of dat de clerus het land weer kan isoleren.
"Ford wil duizenden banen schrappen"
Ford zou tot tien procent van het personeel schrappen, wat zou kunnen leiden tot 20.000 van de 202.000 wereldwijde werknemers die hun baan dreigen te verliezen.
12345678910...