Feed buitenland Buitenland

Buitenland

Link http://deredactie.be/permalink/2.4823
Feed http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland?mode=atom
Updated 2017-06-23 10:00
"Vluchtelingen krijgen in Oeganda kans hun leven opnieuw op te bouwen"
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo toont zich na een bezoek aan het vluchtelingenkamp Bidi Bidi, in het noorden van Oeganda, onder de indruk van de Oegandese inspanningen.
Trump "heeft geen tapes" van zijn gesprekken met Comey
Dat heeft de Amerikaanse president laten weten op de hem gepaste wijze - een reeks tweets.
Iedereen aan boord hoopt dat iets gebeurt, hoe cynisch dat ook klinkt - Mieke Strynckx
Het Belgische fregat de Louise-Marie voert sinds deze week op de Middellandse Zee een operatie uit tegen mensen- en wapensmokkel. VRT-reporter Mieke Strynckx is mee aan boord en houdt een blog bij.
Vader Zariouh: "Oussama had geen oog voor IS en was zeker geen lid van de terreurgroep"
De familie van Oussama Zariouh, de man achter de mislukte aanslag in in Brussel-Centraal, reageert vol ongeloof op het nieuws. VRT-journalist Majd Khalifeh sprak met zijn vader en zus.
Vrouw moet voortaan niet meer opschuiven voor ultraorthodoxe man
De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al moet een schadevergoeding betalen aan een 83-jarige vrouw die verontwaardigd was omdat ze van plaats moest wisselen op verzoek van een ultraorthodoxe jood.
600 Britse gebouwen hebben gelijkaardige gevelbekleding als die van Grenfell Tower
Van drie andere woontorens die intussen zijn getest, blijkt de gevelbekleding brandbaar te zijn. Maar een gelijkaardig materiaal zou in totaal bij 600 gebouwen zijn gebruikt. "Bewoners op de hoogte brengen is een zaak van hoogdringendheid", klinkt het.
Ook Theresa May schuift vandaag (even) aan tijdens EU-top
De Europese leiders verzamelen vandaag en morgen in Brussel voor hun jaarlijkse top. Op de propvolle agenda vandaag: de strijd tegen terreur, de Europese defensie en de brexit.
Tusk citeert Lennon bij start EU-top: "Brexit terugdraaien? You may say I'm a dreamer..."
Europees president Donald Tusk sluit niet uit dat de brexit wordt teruggedraaid. Dat liet hij toch -"Imagine" citerend- uitschijnen voor de start van de Europese top.
Bestuurder Kensington stapt op na brand Londense woontoren
Het bestuur van Kensington heeft felle kritiek gekregen na de brand in Grenfell Tower. De verantwoordelijke zegt dat hij ontslag neemt op verzoek van de regering, maar die spreekt dat tegen.
VN: "Wereld zal 9,8 miljard mensen tellen in 2050"
De onderzoekers gaan er ook van uit dat India binnenkort China zal voorbijsteken als het land met het grootste aantal inwoners.
Geen hongersnood meer in Zuid-Soedan, maar dat klinkt uiterst wrang
Officieel is de hongersnood in Zuid-Soedan beëindigd, zegt de VN in het rapport. Tot zover het goede nieuws. Want nog altijd lopen 6 miljoen mensen de kans om van honger te sterven. Hoe schrijnend de situatie is, kon ook onze ploeg ter plaatse vaststellen.
68 bewoners Grenfell Tower krijgen nieuwe sociale woning in luxueus complex
De overlevenden van de brand in de Londense woontoren zullen een flat in het hart van de chique wijk Kensington toegewezen krijgen. Het gaat wel om sociale woningen, die in een luxueus complex zijn opgenomen.
Geen kroon, maar toch een opvallend hoofddeksel: "Is dat een... Europese hoed?"
Terwijl ze in het parlement de plannen van de Britse regering voorlas, trok de Queen de aandacht met haar hoed. Een subtiel statement, of zoekt Twitter het te ver?
Brexit domineert bescheiden versie van "Queen's Speech"
De Britse koningin Elizabeth heeft het parlementaire jaar geopend met de traditionele Queen's Speech, waarin ze de belangrijkste maatregelen opsomt die de regering het komende jaar zal nemen. Over het geplande bezoek van Trump is met geen woord gerept.
Saudische koning wijst zoon aan als kroonprins en zet neef opzij
Sinds zijn oude vader twee jaar geleden koning werd, heeft de ambitieuze Mohammed bin Salman, 31 pas, een blitzcarrière gemaakt.
Willem-Alexander haalt brevet voor regeringsvliegtuig
De Nederlandse koning heeft "zeer recent" zijn vliegbrevet gehaald voor de Boeing 737. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt dat na berichtgeving hierover van het Algemeen Dagblad (AD).
Wordt Sean Spicer weggepromoveerd? - Tom Van de Weghe
De controversiële woordvoerder van president Trump zou volgens anonieme bronnen in het Witte Huis een nieuwe taak krijgen. Tom Van de Weghe onderzoekt wat er aan de hand is.
Koning Boudewijnprijs beloont innovatieve start-ups uit Afrika
Juridische hulp, economische steun en schoolboeken zijn vaak schaars in Afrika. Een aantal Afrikaanse ondernemers pakt die problemen aan.
Machu Picchu bezoeken zonder gids: deze zomer kan het niet meer
Wie deze zomer de Incastad Machu Picchu wil bezoeken, zal dat alleen met een officiële gids kunnen doen. Onder druk van Unesco probeert Peru de toegang tot de toeristische trekpleister in te perken.
Minstens 15 doden bij tweede bomaanslag in minder dan een week in Somalië
De bom zat verstopt in een busje dat melk ronddeelde in een wijk van de hoofdstad Mogadishu. De meeste slachtoffers zijn burgers.
Grootste nazi-verzameling van Argentinië aangetroffen in verborgen kamer
Een buste van Hitler, messen met swastika's en zelfs een medisch instrument om schedels mee te meten. Meer dan 75 objecten, wellicht van hooggeplaatste nazi's, zijn gevonden in Buenos Aires.
VN-vluchtelingenorganisatie roept moslims op om "zakat" af te staan
De UNHCR hoopt met de jaarlijkse religieuze belasting van moslims een gat van 7 miljard euro in het budget te dichten, nodig om hulp te verlenen aan Syrische en Iraakse vluchtelingen.
"Wapenarsenaal" gevonden bij man die verdacht wordt van botsing op Champs-Elysées
In de woning van de man die ervan wordt verdacht maandag moedwillig op de Champs-Elysées een voertuig van de gendarmerie te hebben aangereden, is een wapenarsenaal gevonden.
Europees hof veroordeelt Moskou voor verbod op "homopropaganda"
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat het verbod een schending is van de vrijheid van meningsuiting en een overtreding van het verbod op discriminatie.
Al 64 doden geteld bij bosbranden in Portugal
Er zijn nog altijd honderden hulpverleners ingezet in het gebied Pedrógão Grande. Het vuur is nog altijd niet geblust door de warme temperaturen en de sterke wind.
Franse defensieminister Sylvie Goulard neemt ontslag
Sylvie Goulard wordt genoemd in een vooronderzoek naar mogelijke fictieve tewerkstelling van assistenten in het Europees Parlement.
Otto Warmbier, gestorven voor het stelen van een poster
"Een hart voor avontuur" had Otto Warmbier, de Amerikaanse student die stierf na anderhalf jaar gevangenschap in Noord-Korea. Naar die weinig evidente bestemming was hij getrokken met een bureau dat reizen promoot naar "plaatsen waarvan je moeder zou willen dat je er wegblijft."
Twee Nederlandse reporters vastgehouden in Colombia
Twee journalisten worden "tegen hun zin in vastgehouden", meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het zou gaan om de presentator en een cameraman van het televisieprogramma "Spoorloos". Volgens het Colombiaanse leger is de guerrillabeweging ELN verantwoordelijk.
Vermoedelijke dodental van woontorenbrand in Londen opgelopen tot 79
Bij de brand vorige week in de Londense Grenfell Tower zijn 79 doden gevallen, onder wie vermisten die vermoedelijk zijn overleden. Daarmee is het dodental sterk toegenomen, want het vorige officiële cijfer was 30 doden.
EU en Verenigd Koninkrijk bereiken akkoord over agenda brexitonderhandelingen
De brexitonderhandelingen zijn officieel van start gegaan. Na een dag vergaderen, hadden de Europese en Britse onderhandelaars goed nieuws: ze hebben een akkoord bereikt over de agenda van de gesprekken en over de prioriteiten.
Wereldwijd 65,6 miljoen mensen op de vlucht: nooit eerder waren het er zoveel
Hoewel er vergeleken met 2015 minder nieuwe vluchtelingen bij kwamen, spreekt VN-vluchtelingencommissaris Filippo Grandi van een "onaanvaardbaar aantal".
Theresa May noemt aanrijding in Londen "vreselijk incident"
De Britse premier Theresa May en oppositieleider Jeremy Corbyn hebben hun medeleven uitgedrukt voor de slachtoffers van de aanrijding bij de Noord-Londense wijk Finsbury Park. De politie behandelt de feiten als een mogelijke terreurdaad, zegt May.
Bestelwagen rijdt moskeebezoekers aan in Londen, 1 dode en 10 gewonden
In de Londense wijk Finsbury Park heeft een bestelwagen verschillende bezoekers van een moskee aangereden. Volgens de politie zijn 1 dode en 10 gewonden gevallen. De bestuurder van de bestelwagen is opgepakt op beschuldiging van moord en terreur.
Syrisch gevechtsvliegtuig neergeschoten boven Raqqa
De door de VS geleide coalitie heeft een Syrisch gevechtsvliegtuig neergeschoten boven Raqqa, een bolwerk van terreurgroep IS. De piloot van de jet is vermist na deze "schaamteloze agressie", aldus Damascus. Washington bevestigt het nieuws.
Mogelijk asbestvezels vrijgekomen na brand in Koewacht
Afgelopen nacht heeft een hevige brand gewoed in een opslagplaats van een boerderij in Koewacht, op de grens met Nederland. In de loods lag voornamelijk stro, maar op het dak lagen asbesthoudende platen die door de grote hitte kapot gesprongen zijn, waardoor er mogelijks asbestvezels in de rookpluim terecht gekomen zijn.
Advocaat Trump spreekt Trump tegen: "Er loopt géén onderzoek naar de president"
Hoewel de Amerikaanse president via Twitter heeft gezegd dat een onderzoek tegen hem persoonlijk loopt, blijkt dat niet zo te zijn. Dat beweert zijn advocaat Jay Sekulow op de Amerikaanse tv.
Dodelijke bosbranden in Portugal: niet de eerste keer
Bij de zware branden van vandaag zijn er tientallen doden gevallen. Het is niet de eerste keer dat het Zuid-Europese land getroffen wordt door een dodelijke bosbrand. Een overzicht sinds 2000.
Zeven vermisten na botsing tussen Amerikaans oorlogsschip en containerschip
Een Amerikaans oorlogsschip is voor de Japanse kust tegen een Filippijns containerschip gebotst. Geen van beide schepen zou op zinken staan, maar de USS Fitzgerald, het Amerikaanse schip, zou niet meer op eigen kracht kunnen varen.
Woedende betogers vallen districtshuis binnen in Londen
In Londen zijn woedende betogers het districtshuis binnengevallen van het stadsdistrict waarvan het uitgebrande Grenfell-woonblok afhangt. De demonstranten stellen het bestuur van het district verantwoordelijk voor de ramp. Ook premier May krijgt kritiek.
Veel Londenaren nog altijd in het ongewisse over lot van hun familie
Ruim een dag na de brand in Londen, blijft de brandweer zoeken naar vermisten, al is de hoop opgegeven dat er nog iemand levend wordt teruggevonden. Familieleden van vermiste bewoners lopen nog altijd wanhopig de ziekenhuizen af.
Franse ex-minister even buiten westen na persoonlijke aanval op markt
In Parijs is Nathalie Kosciusko-Morizet van Les Républicains door een voorbijganger aangevallen. Dat gebeurde terwijl ze pamfletten uitdeelde voor de parlementsverkiezingen waarvoor ze kandidaat is.
PowNed alsnog vervolgd voor uitzending privé-afspraken oud-burgemeester Maastricht
De controversiële Nederlandse omroepvereniging had in 2014 beelden uitgezonden van Onno Hoes tijdens een seksueel getinte privé-afspraak. Een gerechtshof in Amsterdam geeft het Openbaar Ministerie nu de opdracht tot vervolging.
May gelast volledig openbaar onderzoek naar brand in woontoren
"De mensen willen antwoorden, en ze hebben absoluut gelijk", zei May. Ze beloofde ook dat alle mensen die hun appartement in de brand zijn kwijtgeraakt, opnieuw een woning in Londen zullen krijgen.
Doden en tientallen gewonden bij ontploffing bij kleuterschool in China
In Fengxian in het oosten van China heeft een ontploffing plaatsgevonden bij de ingang van een kleuterschool. Volgens Chinese media zijn er 7 doden en 66 gewonden.
Kritiek op brand in woontoren neemt toe: "Doodslag door nalatigheid"
Een Londens parlementslid reageerde snoeihard op de BBC. "Het is totaal, totaal onaanvaardbaar dat Groot-Brittannië toestaat dat dit gebeurt en dat mensen op deze manier sterven."
Hulpdiensten in Londen blijven zoeken naar "onbekend aantal" vermisten
In Londen is de brand in Grenfell Tower helemaal geblust, maar het zou nog weken kunnen duren voor de woontoren volledig is onderzocht. Dat er nog overlevenden worden gevonden, lijkt uitgesloten. Het aantal gevonden lichamen is intussen opgelopen tot 17.
Premier May: "Diepgaand onderzoek naar brand in flatgebouw Londen"
Bij de brand vielen zeker twaalf doden, maar de politie vreest dat dat aantal nog zal oplopen. De brandweer heeft het vuur nog steeds niet volledig kunnen blussen.
Jens Franssen in Londen: "Verwarring, boosheid, maar ook enorme golf van solidariteit"
De bewoners van Grenfell Tower, de woontoren in Londen die is uitgebrand, zullen de nacht doorbrengen in een parochiecentrum, een sportzaal, een schooltje en een moskee. Veel mensen zijn nog in het ongewisse over het lot van familieleden.
Indonesië zoekt nieuwe hoofdstad: "Jakarta is onleefbaar geworden en zinkt weg"
Jakarta wordt niet alleen geteisterd door verkeersopstoppingen, de stad zinkt ook nog eens weg in zee. De regering gaat voor de radicale oplossing: een nieuwe hoofdstad. Welke, zou tegen het einde van het jaar duidelijk moeten zijn.
VN: "Onthutsende stijging van aantal burgerdoden in Raqqa"
De strijd tegen het terrorisme "mag niet ten koste gaan van burgers die zich tegen hun wil in door IS gecontroleerde zones bevinden", zegt Paulo Pinheiro van de VN-commissie.
12345678910...