Feed buitenland buitenland

buitenland

Link http://deredactie.be/permalink/2.4823
Feed http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland?mode=atom
Updated 2017-08-19 01:30
Controversiële Steve Bannon is niet langer topadviseur van president Trump
De oerconservatief Steve Bannon verlaat het Witte Huis. Dat komt niet onverwacht, want Bannon stond niet op een goed blaadje bij generaal John Kelly die onlangs benoemd werd tot stafchef van het Witte Huis. Bij het aantreden van president Donald Trump werd Bannon nochtans beschouwd als één van de machtigste mannen "achter de troon".
Barcelona is een brandpunt voor jihadisten in Spanje
De aanslagen in en rond Barcelona komen als een totale verrassing. Sinds de bloedige aanslagen tegen treinen in de hoofdstad Madrid in maart 2004 waarbij 192 doden zijn gevallen, was er geen terreur van enige omvang meer in het land. Maar dat wil niet zeggen dat er geen jihadistische netwerken, waaronder die van IS, actief waren. Wel integendeel.
Bom uit Vietnamoorlog doodt gezin met drie kinderen
Meer dan 40 jaar na het einde van de oorlog in Vietnam heeft de ontploffing van een bom uit die tijd zes leden van eenzelfde familie het leven gekost. Twee andere verwanten raakten zwaargewond.
Terreurgroep IS eist aanslag in Barcelona op
Via zijn "persagentschap" heeft IS de aanslag in Barcelona opgeëist. Dat wekt geen verbazing, want eerder had de terreurgroep al gelijkaardige aanvallen met voertuigen opgeëist in onder meer Nice, Berlijn, Stockholm en Londen.
Aanslagen met voertuigen: vele steden gingen Barcelona voor
De voorbije jaren hebben terroristen verschillende keren aanslagen gepleegd door met een voertuig mensen van de weg te maaien. Een triest overzicht.
President Trump is "triest over verwijdering van mooie standbeelden"
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich opnieuw in de discussie over de omstreden standbeelden van zuidelijke topfiguren van de Burgeroorlog gegooid. In een aantal tweets kant hij zich tegen de verwijdering van een beelden van generaals en politici van de zuidelijke Confederacy of American States (CSA).
Malala Yousafzai gaat in Oxford studeren
De Pakistaanse activiste en Nobelprijswinnares heeft zelf via Twitter bekendgemaakt dat ze toegelaten is aan de prestigieuze universiteit van Oxford in het Verenigd Koninkrijk. Ze zal er politicologie, filosofie en economie studeren.
Mensensmokkelaars gebruiken nu ook jetski's
De Spaanse politie heeft een netwerk van mensensmokkelaars op de Middellandse Zee opgerold. De bende bracht immigranten met jetski's vanuit Marokko naar Spanje. Per persoon vroegen de mensensmokkelaars 5.000 euro.
Confederate-standbeelden in VS: symbool van rassenscheiding of deel identiteit van The South?
De aanleiding voor het geweld van de voorbije dagen in de Amerikaanse stad Charlottesville waren de plannen om een standbeeld van de zuidelijke generaal Robert E. Lee uit de Burgeroorlog te verwijderen uit een park. Wat voor de één een symbool van rassenscheiding is, is voor de andere een deel van de identiteit van The South in Amerika.
Verkracht Indiaas meisje (10) dat abortus geweigerd werd, is bevallen
Het meisje werd maandenlang door haar oom misbruikt. Er werd gepleit voor een uitzondering op de abortuswet, maar het Hooggerechtshof weigerde.
Turkije weigert Brusselse tiener die op 'terreurlijst' staat
Het parket zegt dat hij in het verleden wel ontsnapt was uit een gesloten instelling, maar dat zou nu niet het geval geweest zijn.
Geweld blijft aanhouden in Zuid-Soedan, meer dan 1 miljoen mensen op de vlucht naar Oeganda
Het conflict in Zuid-Soedan blijft duren. Meer dan twee miljoen mensen zijn gevlucht naar de buurlanden, de helft daarvan naar Oeganda.
Hongkong veroordeelt democratieactivisten en neutraliseert hen politiek
In Hongkong, een autonome regio in het zuiden van China, zijn drie bekende jonge dissidenten veroordeeld wegens hun aandeel in het democratisch volksprotest van 2014. De meest bekende is Joshua Wong. De straffen zijn niet zo zwaar, maar de drie mogen wel vijf jaar lang niet meer politiek actief zijn. Mensenrechtengroepen spreken over een "politiek proces" onder druk van China.
Spaanse kustwacht redt op één dag 600 migranten
De Spaanse kustwacht heeft 600 migranten van zee gered, onder hen ook 35 kinderen. Sommigen probeerden de oversteek vanuit Marokko te maken met speelgoedbootjes of een jetski, bericht de Britse omroep BBC.
Oppositie vecht resultaten verkiezingen Kenia aan in rechtbank
Raila Odinga zei ook massaprotest te zullen organiseren. Nasa, zijn partij, behaalde tien procent minder stemmen dan president Kenyatta.
Libanese verkrachters niet langer vrijuit als ze met slachtoffer trouwen
In Libanon heeft het parlement artikel 522 van het wetboek afgeschaft, dat bepaalt dat verkrachters geen straf krijgen als ze bereid zijn om met hun slachtoffer te trouwen. Steeds meer Arabische landen schaffen gelijkaardige wetten af.
Waar komt die opstoot van extreemrechts in de VS vandaan? - Jos De Greef
Het geweld in de Amerikaanse stad Charlottesville dat nu al minstens een dode heeft geëist, wordt toegeschreven aan een opstoot van extreemrechts gedachtegoed in de VS, waarvan president Donald Trump zich blijkbaar moeilijk kan losmaken. Wij vroegen ons af: wie zijn die mensen en van waar komt die beweging?
Gouverneur Virginia: "We hebben nood aan echt leiderschap, te beginnen met de president"
Kort nadat Trump had herhaald dat zowel de extreemrechtse betogers als de tegenbetogers verantwoordelijk zijn voor het geweld in Charlottesville, heeft de gouverneur van Virginia uitgehaald naar de president.
Syrische MiG-21 is neergeschoten/neergestort
De luchtmacht van de Syrische president Bashar al-Assad is een gevechtsvliegtuig verloren tijdens een missie in het zuiden van het land. Volgens de rebellen is het vliegtuig neergeschoten en zou de piloot levend gevangen genomen zijn.
Indonesië verijdelt plan voor chemische aanval op presidentieel paleis
In Indonesië zijn vijf terreurverdachten opgepakt. Ze worden ervan beschuldigd dat ze een complot beraamden om het presidentiële paleis in de hoofdstad Jakarta aan te vallen met chemische wapens. Die chemische stoffen zouden in beslag zijn genomen tijdens een huiszoeking.
Chickfriend-bestuurders blijven vastzitten
De twee zitten sinds vast in het strafrechtelijk onderzoek naar het eierenschandaal. Hun voorarrest is nu met twee weken verlengd.
Klacht tegen "First lady" van Zimbabwe in Zuid-Afrika
Grace Mugabe, de vrouw van de president van Zimbabwe Robert Mugabe, is terug in eigen land. Ze moest zich in buurland Zuid-Afrika voor de rechter verantwoorden omdat ze er een andere vrouw zou hebben geslagen met een elektrische kabel. Ze was spoorloos en de Zuid-Afrikaanse politie was op zoek naar haar.
Britten vragen tijdelijke douane-unie met de EU na brexit
De Britse regering heeft de EU gevraagd om meteen na een brexit een tijdelijke douane-unie met Europa in te stellen. Dat zou de economische schok deels opvangen en tegelijk Londen in staat stellen nieuwe handelsverdragen met andere landen of handelsblokken te sluiten.
Nederlander trouwt met prinses van Maleisisch sultanaat Johor
In Maleisië is de Nederlander Dennis Verbaas in het huwelijk getreden met Tunku Tun Aminah Sultan Ibrahim, de enige dochter van de heerser van Johor, een sultanaat in Maleisië in Zuidoost-Azië. Verbaas had zich eerder wel tot de islam bekeerd. Johor is de grootste en meest invloedrijke deelstaat van Maleisië.
Artiesten uit India en Pakistan scoren met "We are the world"-achtig vredeslied
70 jaar na hun onafhankelijkheid, zijn India en Pakistan nog altijd rivalen. De vijandigheid heeft lang genoeg geduurd, vinden artiesten die de volksliederen van beide landen hebben verweven tot een vredeslied dat een gevoelige snaar raakt.
Al meer dan half miljoen mensen in Jemen besmet met cholera
Bij de cholera-epidemie in Jemen zijn in totaal al meer dan 500.000 mensen besmet geraakt. Er zijn al bijna 2.000 mensen gestorven aan de infectieziekte.
Helft minder migranten naar Italië in juli, veel meer naar Spanje
Terwijl er vorige maand 57 procent minder migranten gearriveerd zijn in Italië dan de maand voordien, beleeft Spanje de zwaarste migratiedruk sinds 2009.
In België en Nederland geflopte Fyra-treinen gaan in Italië rijden
De Italiaanse spoorwegmaatschappij heeft de treinstellen gekocht. De hogesnelheidstrein zal tussen Rome, Napels en Zuid-Italië rijden.
Londense Big Ben zal vier jaar lang zwijgen
Volgende week, om 12 uur, zal de klok "the Great Bell" de laatste keer te horen zijn. Daarna wordt ze losgemaakt voor renovatiewerkzaamheden aan de klokkentoren.
Man opgepakt die verdacht wordt van brandstichting in Corsica
De verdachte zou verantwoordelijk zijn voor zeker vijf brandhaarden. De brandweer is er nog altijd niet in geslaagd om alle bosbranden in Corsica te blussen.
Minstens 175 doden door noodweer in India, Bangladesh en Nepal
Door overstromingen en aardverschuivingen zijn al zeker 175 mensen om het leven gekomen in Bangladesh, het noorden India en Zuid-Nepal. Miljoenen anderen zijn uit hun huizen verdreven.
Zeker 18 doden, onder wie buitenlanders, bij terreuraanval in Ouagadougou
Bij de doden zijn zeker één Fransman en één Turk. De aanval is nog niet opgeëist, maar wordt toegeschreven aan jihadisten. Minstens twee daders zijn door de politie gedood.
Paarden slaan op hol in Zeeuwse gemeente Burgh: 6 gewonden
Op een paardenevenement in de Zeeuwse gemeente Burgh-Haamstede zijn zes mensen gewond geraakt. Twee Friese paarden waren losgebroken en het publiek in gerend.
China protesteert tegen aanwezigheid Amerikaanse oorlogsbodem in Zuid-Chinese Zee
"Een dergelijke daad schendt de Chinese soevereiniteit en veiligheid en brengt het leven van het personeel langs beide kanten van de frontlijn in gevaar", zegt Peking.
Franse minister: "Besmette eieren uit België en Nederland al sinds april op Franse markt"
Meer dan 200.000 uit België en Nederland ingevoerde eieren die met fipronil besmet zijn, zijn sinds april in Frankrijk "op de markt" gebracht. Dat maakt de Franse minister van Landbouw Stéphane Travert bekend.
"Moderne slavernij en mensensmokkel in iedere Britse stad"
Moderne slavernij en mensensmokkel zijn wijdverspreid in heel Groot-Brittannië. Het probleem is veel groter dan aanvankelijk werd gedacht.
Gerechtelijk onderzoek belette regering om Tweede Kamer over fipronil te informeren
De Nederlandse regering mocht vorige week niet vertellen dat de NVWA al in november was getipt over het gebruik van fipronil op pluimveebedrijven.
Bijna 700.000 besmette eieren geïmporteerd in het Verenigd Koninkrijk
Het Britse Food Standards Agency schat het aantal ingevoerde eieren met te hoge hoeveelheden fipronil op 700.000. Dat zijn meer eieren dan eerst verwacht. De eieren vormen geen risico voor de volksgezondheid, maar ze worden toch uit de rekken gehaald.
Hoe beschermen de VS en bondgenoten zich tegen raketten?
Amerika en zijn bondgenoten zijn niet weerloos tegenover vijandige staten met raketten. Meer nog: de VS kan veel harder terugslaan dan Noord-Korea en dat weet Pyongyang ook.
Frans parlement keurt wetgeving tegen belangenconflicten goed
Groen licht voor één van de grote prioriteiten van president Emmanuel Macron. De Franse regering wil met de nieuwe regelgeving het vertrouwen in de politiek herstellen.
[VIDEO] - "Trump moet zich constructief opstellen in conflict met Noord-Korea"
De Nederlandse onderzoeker Sico van der Meer verwacht niet dat het tot een openlijke oorlog zal komen tussen de VS en Noord-Korea.
Franse minister van Landbouw wil "veel snellere" uitwisseling met Europese buurlanden
De Franse minister van Landbouw, Stéphane Travert, heeft impliciet kritiek geuit aan het adres van België en Nederland omdat ze Parijs te laat zouden hebben geïnformeerd over de fipronilcrisis.
Twee Duitse alpinisten doodgevroren in Mont Blancmassief
Vandaag zijn twee Duitse alpinisten dood teruggevonden. Maandag begonnen ze aan de beklimming van de Mont Blanc du Tacul, 4.250 m. De twee veertigers kwamen in een storm terecht met windsnelheden van 120 kilometer per uur.
Qatar schaft visumplicht voor 80 landen, waaronder België, af
De Golfstaat Qatar zal binnenkort bezoekers uit meer dan 80 landen toelaten zonder dat die eerst een visum moeten aanvragen, een paspoort volstaat dan om het emiraat binnen te komen. Onder die landen is ook België. Dat gebeurt in de aanloop naar het WK voetbal in 2022, maar vooral ook tegen de achtergrond van de huidige boycot van Qatar door andere Arabische landen.
Menstruerende vrouwen verbannen straks strafbaar in Nepal
Wie vrouwen in Nepal dwingt om zich tijdens hun menstruatie af te zonderen in een afgelegen hut riskeert binnenkort een gevangenisstraf. Dat is het gevolg van een wet die in het parlement is goedgekeurd.
Stortvloeden treffen Engelse oostkust
Vooral het oosten van de regio Yorkshire en het noordoosten van de regio Lincolnshire worden zwaar getroffen. Het water staat er tot wel een meter hoog, melden Britse media.
Waarom is het eiland Guam van belang voor de VS en Noord-Korea?
Het tropische eiland Guam in de Stille Oceaan is dus plots wereldnieuws na bedreigingen met raketbeschietingen door Noord-Korea. De dreiging is geen toeval, want Guam is Amerikaans grondgebied en heeft een belangrijke luchtmachtbasis en daar zijn strategische bommenwerpers van het type B-1 "Lancer" gestationeerd. Die kennen de weg naar Korea.
China vreest voor een honderdtal slachtoffers na aardbeving in Sichuan
Het zuidwesten van China is getroffen door een zware aardbeving. Die zou plaatsgevonden hebben in een afgelegen gebied, maar er wordt toch gevreesd voor een honderdtal doden en gewonden. In 2008 vielen er meer dan 87.000 doden bij een erg zware beving in dezelfde provincie Sichuan.
Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma wordt niet afgezet
Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft een motie van wantrouwen van de oppositie tegen president Jacob Zuma afgewezen. Toch hebben veel leden van het ANC, de partij van Zuma, voor de motie gestemd. Zuma is dan ook verwikkeld in een aantal corruptieschandalen.
Italië roept noodtoestand tegen droogte uit in Lazio en Umbrië
In Italië is de noodtoestand afgekondigd in de provincies Lazio en Umbrië. Door de aanhoudende droogte en het drinkwatertekort zijn er speciale maatregelen genomen. Ook in Griekenland houdt de verzengende hitte de hulpdiensten alert.
12345678910...