Feed buitenland

Link http://www.deredactie.be/
Feed http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland?mode=atom
Updated 2018-06-21 15:15
Russen vernietigen groot konvooi van IS in oosten van Syrië
De Russische luchtmacht ondersteunt vanuit de lucht een offensief van het Syrische regeringsleger om de omsingelde enclave Deir ez-Zor te ontzetten.
Man wil geen toilet voorzien? Vrouw mag scheiden van rechter
Een Indiase rechter heeft een vrouw de toestemming gegeven om te scheiden van haar man omdat die weigert een toilet te voorzien in hun huis. De beperkte aanwezigheid van behoorlijke sanitaire voorzieningen vormt overigens een groot probleem voor de openbare gezondheid in het immense land.
Te koop: stuk huwelijkstaart van William en Kate uit 2011
Fans van de Britse monarchie en van prins William en zijn vrouw Catherine in het bijzonder kunnen op 27 september bij Chiswick in Londen terecht. Die dag veilt het veilinghuis een stuk huwelijkstaart van de hertog en hertogin van Cambridge.
Hans Bonte: "Imam uit Ripoll heeft in Vilvoorde verbleven"
De imam uit Ripoll die mogelijk betrokken is bij de aanslagen in Barcelona en Spanje, heeft in Vilvoorde verbleven. Dat heeft burgemeester Hans Bonte bevestigd aan onze redactie.
Trump en de puntmuts van de Ku Klux Klan: ze sieren meer dan één voorpagina
Na zijn eerdere dubbelzinnige uitspraken heeft Trump zich in een tweet aan de kant geschaard van de anti-racismebetogers. Maar een aantal opvallend scherpe covers kon hij daarmee niet meer tegenhouden.
Grace Mugabe terug in Zimbabwe na rel in Zuid-Afrika
De Zimbabwaanse presidentsvrouw, die beschuldigd wordt van agressie in Zuid-Afrika en daar diplomatieke immuniteit inriep en heeft gekregen, is nu teruggekeerd in Harare.
Barcelona herdenkt "dag van de vele tranen" in Sagrada Familia
De Spaanse koning en koningin en premier Mariano Rajoy waren aanwezig op de sobere eredienst, die weliswaar niet massaal werd bijgewoond.
Wrak gevonden van oorlogsschip dat onderdelen van atoombom Little Boy vervoerde
Een team onder leiding van miljardair Paul Allen heeft het wrak teruggevonden van de USS Indianapolis, een Amerikaanse kruiser die op 30 juli 1945 getorpedeerd werd en zonk. Het schip speelde een cruciale rol bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, het verhaal van de ondergang spreekt jaren later nog altijd tot de verbeelding.
Leger begint aan grondoffensief in Tal Afar, een van laatste IS-bolwerken in Irak
De stad Tal Afar controleert alle strategische routes voor de jihadi's op weg naar Syrië. "Als die stad heroverd wordt, is heel het westen en noorden van Irak bevrijd", zegt Rudi Vranckx.
Spanje laat Turkse schrijver weer vrij
Dogan Akhanli werd gisteren opgepakt in de Spaanse stad Granada, op vraag van Turkije. Op basis waarvan is onduidelijk. De man wordt vrijgelaten op voorwaarde dat hij in Madrid blijft.
Ripoll, archetypisch stadje "waar nooit wat gebeurt", blijkt broeinest van jihadisten
Ripoll aan de voet van de Pyreneeën reageert geschokt na een tweede dag van huiszoekingen. Vandaag concentreerden die zich rond het piepkleine appartement van een imam.
Organisatoren "Boston Free Speech Rally" schrappen programma door overmacht aan tegenbetogers
Rechtse betogers hebben hun zogenoemde "Free Speech Rally" in de Amerikaanse stad Boston vroegtijdig afgebroken. Er waren 15.000 tegenbetogers.
Honderden neonazi's trekken door Berlijn
Ze kwamen naar de Duitse hoofdstad om de 30e verjaardag van de dood van Rudolf Hess te herdenken. De politie was massaal aanwezig om de neonazi's te scheiden van linkse tegenbetogers.
Portugees inferno: 2017, het zwartste jaar uit de geschiedenis
In Portugal, dat al de hele zomer geteisterd wordt door bosbranden, zijn weer honderden brandweermensen paraat voor wat een risicoweekend dreigt te worden. De bosbranden in Portugal breken dit jaar historische records.
Nog één verdachte op de vlucht: Younes Abouyaaqoub
De politie houdt een klopjacht op deze Marokkaanse man van 22 jaar uit Ripoll. Ze gaat er meer en meer van uit dat hij achter het stuur zat tijdens de aanslag op de Ramblas.
"Catalaanse en Spaanse politiediensten delen te weinig informatie"
Hoewel de Spanjaarden zich verenigd tonen in de rouw na de aanslagen begint de zaak toch ook een communautaire tint te krijgen. Er schort wat aan de uitwisseling van inlichtingen tussen de Catalaanse en de nationale politiediensten, zo luidt een kritiek.
Bannon: "Presidentschap dat Trump en ik wonnen, is voorbij"
Steve Bannon, de controversiële ex-raadgever van Donald Trump die gisteren de laan uitgestuurd is, blijft vechten voor de Amerikaanse president. Maar "het presidentschap waar we voor vochten en dat we gewonnen hebben, is voorbij", zei hij. Bannon is al aan de slag bij Breitbart News, de rechts-populistische site waar hij eerder werkte.
Controversiële Steve Bannon is niet langer topadviseur van president Trump
De oerconservatief Steve Bannon verlaat het Witte Huis. Dat komt niet onverwacht, want Bannon stond niet op een goed blaadje bij generaal John Kelly die onlangs benoemd werd tot stafchef van het Witte Huis. Bij het aantreden van president Donald Trump werd Bannon nochtans beschouwd als één van de machtigste mannen "achter de troon".
Barcelona is een brandpunt voor jihadisten in Spanje
De aanslagen in en rond Barcelona komen als een totale verrassing. Sinds de bloedige aanslagen tegen treinen in de hoofdstad Madrid in maart 2004 waarbij 192 doden zijn gevallen, was er geen terreur van enige omvang meer in het land. Maar dat wil niet zeggen dat er geen jihadistische netwerken, waaronder die van IS, actief waren. Wel integendeel.
Bom uit Vietnamoorlog doodt gezin met drie kinderen
Meer dan 40 jaar na het einde van de oorlog in Vietnam heeft de ontploffing van een bom uit die tijd zes leden van eenzelfde familie het leven gekost. Twee andere verwanten raakten zwaargewond.
Terreurgroep IS eist aanslag in Barcelona op
Via zijn "persagentschap" heeft IS de aanslag in Barcelona opgeëist. Dat wekt geen verbazing, want eerder had de terreurgroep al gelijkaardige aanvallen met voertuigen opgeëist in onder meer Nice, Berlijn, Stockholm en Londen.
Aanslagen met voertuigen: vele steden gingen Barcelona voor
De voorbije jaren hebben terroristen verschillende keren aanslagen gepleegd door met een voertuig mensen van de weg te maaien. Een triest overzicht.
President Trump is "triest over verwijdering van mooie standbeelden"
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich opnieuw in de discussie over de omstreden standbeelden van zuidelijke topfiguren van de Burgeroorlog gegooid. In een aantal tweets kant hij zich tegen de verwijdering van een beelden van generaals en politici van de zuidelijke Confederacy of American States (CSA).
Malala Yousafzai gaat in Oxford studeren
De Pakistaanse activiste en Nobelprijswinnares heeft zelf via Twitter bekendgemaakt dat ze toegelaten is aan de prestigieuze universiteit van Oxford in het Verenigd Koninkrijk. Ze zal er politicologie, filosofie en economie studeren.
Mensensmokkelaars gebruiken nu ook jetski's
De Spaanse politie heeft een netwerk van mensensmokkelaars op de Middellandse Zee opgerold. De bende bracht immigranten met jetski's vanuit Marokko naar Spanje. Per persoon vroegen de mensensmokkelaars 5.000 euro.
Confederate-standbeelden in VS: symbool van rassenscheiding of deel identiteit van The South?
De aanleiding voor het geweld van de voorbije dagen in de Amerikaanse stad Charlottesville waren de plannen om een standbeeld van de zuidelijke generaal Robert E. Lee uit de Burgeroorlog te verwijderen uit een park. Wat voor de één een symbool van rassenscheiding is, is voor de andere een deel van de identiteit van The South in Amerika.
Verkracht Indiaas meisje (10) dat abortus geweigerd werd, is bevallen
Het meisje werd maandenlang door haar oom misbruikt. Er werd gepleit voor een uitzondering op de abortuswet, maar het Hooggerechtshof weigerde.
Turkije weigert Brusselse tiener die op 'terreurlijst' staat
Het parket zegt dat hij in het verleden wel ontsnapt was uit een gesloten instelling, maar dat zou nu niet het geval geweest zijn.
Geweld blijft aanhouden in Zuid-Soedan, meer dan 1 miljoen mensen op de vlucht naar Oeganda
Het conflict in Zuid-Soedan blijft duren. Meer dan twee miljoen mensen zijn gevlucht naar de buurlanden, de helft daarvan naar Oeganda.
Hongkong veroordeelt democratieactivisten en neutraliseert hen politiek
In Hongkong, een autonome regio in het zuiden van China, zijn drie bekende jonge dissidenten veroordeeld wegens hun aandeel in het democratisch volksprotest van 2014. De meest bekende is Joshua Wong. De straffen zijn niet zo zwaar, maar de drie mogen wel vijf jaar lang niet meer politiek actief zijn. Mensenrechtengroepen spreken over een "politiek proces" onder druk van China.
Spaanse kustwacht redt op één dag 600 migranten
De Spaanse kustwacht heeft 600 migranten van zee gered, onder hen ook 35 kinderen. Sommigen probeerden de oversteek vanuit Marokko te maken met speelgoedbootjes of een jetski, bericht de Britse omroep BBC.
Oppositie vecht resultaten verkiezingen Kenia aan in rechtbank
Raila Odinga zei ook massaprotest te zullen organiseren. Nasa, zijn partij, behaalde tien procent minder stemmen dan president Kenyatta.
Libanese verkrachters niet langer vrijuit als ze met slachtoffer trouwen
In Libanon heeft het parlement artikel 522 van het wetboek afgeschaft, dat bepaalt dat verkrachters geen straf krijgen als ze bereid zijn om met hun slachtoffer te trouwen. Steeds meer Arabische landen schaffen gelijkaardige wetten af.
Waar komt die opstoot van extreemrechts in de VS vandaan? - Jos De Greef
Het geweld in de Amerikaanse stad Charlottesville dat nu al minstens een dode heeft geëist, wordt toegeschreven aan een opstoot van extreemrechts gedachtegoed in de VS, waarvan president Donald Trump zich blijkbaar moeilijk kan losmaken. Wij vroegen ons af: wie zijn die mensen en van waar komt die beweging?
Gouverneur Virginia: "We hebben nood aan echt leiderschap, te beginnen met de president"
Kort nadat Trump had herhaald dat zowel de extreemrechtse betogers als de tegenbetogers verantwoordelijk zijn voor het geweld in Charlottesville, heeft de gouverneur van Virginia uitgehaald naar de president.
Syrische MiG-21 is neergeschoten/neergestort
De luchtmacht van de Syrische president Bashar al-Assad is een gevechtsvliegtuig verloren tijdens een missie in het zuiden van het land. Volgens de rebellen is het vliegtuig neergeschoten en zou de piloot levend gevangen genomen zijn.
Indonesië verijdelt plan voor chemische aanval op presidentieel paleis
In Indonesië zijn vijf terreurverdachten opgepakt. Ze worden ervan beschuldigd dat ze een complot beraamden om het presidentiële paleis in de hoofdstad Jakarta aan te vallen met chemische wapens. Die chemische stoffen zouden in beslag zijn genomen tijdens een huiszoeking.
Chickfriend-bestuurders blijven vastzitten
De twee zitten sinds vast in het strafrechtelijk onderzoek naar het eierenschandaal. Hun voorarrest is nu met twee weken verlengd.
Klacht tegen "First lady" van Zimbabwe in Zuid-Afrika
Grace Mugabe, de vrouw van de president van Zimbabwe Robert Mugabe, is terug in eigen land. Ze moest zich in buurland Zuid-Afrika voor de rechter verantwoorden omdat ze er een andere vrouw zou hebben geslagen met een elektrische kabel. Ze was spoorloos en de Zuid-Afrikaanse politie was op zoek naar haar.
Britten vragen tijdelijke douane-unie met de EU na brexit
De Britse regering heeft de EU gevraagd om meteen na een brexit een tijdelijke douane-unie met Europa in te stellen. Dat zou de economische schok deels opvangen en tegelijk Londen in staat stellen nieuwe handelsverdragen met andere landen of handelsblokken te sluiten.
Nederlander trouwt met prinses van Maleisisch sultanaat Johor
In Maleisië is de Nederlander Dennis Verbaas in het huwelijk getreden met Tunku Tun Aminah Sultan Ibrahim, de enige dochter van de heerser van Johor, een sultanaat in Maleisië in Zuidoost-Azië. Verbaas had zich eerder wel tot de islam bekeerd. Johor is de grootste en meest invloedrijke deelstaat van Maleisië.
Artiesten uit India en Pakistan scoren met "We are the world"-achtig vredeslied
70 jaar na hun onafhankelijkheid, zijn India en Pakistan nog altijd rivalen. De vijandigheid heeft lang genoeg geduurd, vinden artiesten die de volksliederen van beide landen hebben verweven tot een vredeslied dat een gevoelige snaar raakt.
Al meer dan half miljoen mensen in Jemen besmet met cholera
Bij de cholera-epidemie in Jemen zijn in totaal al meer dan 500.000 mensen besmet geraakt. Er zijn al bijna 2.000 mensen gestorven aan de infectieziekte.
Helft minder migranten naar Italië in juli, veel meer naar Spanje
Terwijl er vorige maand 57 procent minder migranten gearriveerd zijn in Italië dan de maand voordien, beleeft Spanje de zwaarste migratiedruk sinds 2009.
In België en Nederland geflopte Fyra-treinen gaan in Italië rijden
De Italiaanse spoorwegmaatschappij heeft de treinstellen gekocht. De hogesnelheidstrein zal tussen Rome, Napels en Zuid-Italië rijden.
Londense Big Ben zal vier jaar lang zwijgen
Volgende week, om 12 uur, zal de klok "the Great Bell" de laatste keer te horen zijn. Daarna wordt ze losgemaakt voor renovatiewerkzaamheden aan de klokkentoren.
Man opgepakt die verdacht wordt van brandstichting in Corsica
De verdachte zou verantwoordelijk zijn voor zeker vijf brandhaarden. De brandweer is er nog altijd niet in geslaagd om alle bosbranden in Corsica te blussen.
Minstens 175 doden door noodweer in India, Bangladesh en Nepal
Door overstromingen en aardverschuivingen zijn al zeker 175 mensen om het leven gekomen in Bangladesh, het noorden India en Zuid-Nepal. Miljoenen anderen zijn uit hun huizen verdreven.
Zeker 18 doden, onder wie buitenlanders, bij terreuraanval in Ouagadougou
Bij de doden zijn zeker één Fransman en één Turk. De aanval is nog niet opgeëist, maar wordt toegeschreven aan jihadisten. Minstens twee daders zijn door de politie gedood.
Paarden slaan op hol in Zeeuwse gemeente Burgh: 6 gewonden
Op een paardenevenement in de Zeeuwse gemeente Burgh-Haamstede zijn zes mensen gewond geraakt. Twee Friese paarden waren losgebroken en het publiek in gerend.
12345678910...