Feed buitenland Buitenland

Buitenland

Link http://deredactie.be/permalink/2.4823
Feed http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland?mode=atom
Updated 2017-03-29 05:16
President Trump beëindigt "oorlog tegen steenkoolindustrie"
Met een presidentieel decreet heeft Donald Trump vandaag een streep getrokken onder het klimaatbeleid van zijn voorganger Barack Obama. Naar eigen zeggen beëindigt Trump zo de "war on coal", maar het valt te bekijken of het wel zo'n vaart zal lopen. Het is ook niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor het Klimaatverdrag dat in 2015 in Parijs werd gesloten.
Schots parlement stemt in met nieuw referendum
Het Schotse parlement heeft ingestemd met een tweede referendum over de Schotse onafhankelijkheid. De regering in Londen heeft al aangekondigd daar geen toestemming voor te geven.
Duitsland onderzoekt Turkse spionage van Gülenaanhangers
Het Duitse gerecht is een onderzoek begonnen naar mogelijke spionage door de Turkse geheime dienst. Die zou volgens de Duitse media in Duitsland wonenden Turken die sympathie hebben voor de Gülenbeweging in de gaten houden. Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zegt dat spionage in zijn land niet geduld zal worden.
Franse rechtbank veroordeelt Carlos de Jakhals tot levenslang voor aanslag uit 1974
De Venezolaanse terrorist Ilich Ramírez Sánchez (67) is in Parijs veroordeeld tot levenslang. Die termijn komt bij twee andere levenslange veroordelingen.
Duitsland leverde brandstofelementen voor Tihange 2, bewoners grensstreek verontwaardigd
In Duitsland heerst er grote bezorgheid over de "scheurtjesreactor" Tihange 2. Nu blijkt dat de brandstofelementen voor de heropstart van de kerncentrale door Duitsland geleverd werden.
Noord-Korea zou opnieuw rakettest hebben uitgevoerd
Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN op basis van twee bronnen binnen de Amerikaanse Defensie. De test zou afgelopen vrijdag zijn uitgevoerd.
Orkaan Debbie raast over Australische eilanden: "De hulpdiensten blijven binnen"
De aangekondigde orkaan Debbie heeft de eilanden voor de kust van Australië bereikt met windsnelheden die opliepen tot 263 km/uur. Ondertussen is de orkaan aan land gegaan tussen Airlie Beach en Bowen, in de noordelijke staat Queensland. Meer dan 25.000 mensen werden geëvacueerd.
Nyepi, Balinees nieuwjaar in volledige stilte
Dinsdag ligt heel het Indonesische eiland Bali plat. Er beweegt niets, alles is stil en iedereen blijft thuis. Het jaarlijkse Nyepi of Balinees nieuwjaar is iets wat veel toeristen willen vermijden, want u kunt er dan niks bezoeken, maar voor Balinese hindoes is het het hoogtepunt van het jaar.
Moeder Anis Amri smeekt: "Breng mijn zoon terug"
Nur al-Huda al-Hassani, de moeder van de Tunesiër die op 19 december met een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt in Berlijn, vraagt dat ze het lichaam van haar dode zoon mag zien. Dat zegt ze in een interview met het magazine Humo. De dader van de aanslag werd enkele dagen later door de politie doodgeschoten in Milaan.
Twee doden bij treinongeluk in noorden van Nederland
In de Nederlandse provincie Friesland zijn een volwassene en een kind gedood toen hun auto werd aangereden door een trein. Op dezelfde onbewaakte overweg was er begin februari ook al een ongeluk.
"Honger is een laffe moordenaar"
In Afrika worden vier landen getroffen door een nooit geziene hongersnood. VRT-reporter Stijn Vercruysse trok naar het zwaarst getroffen gebied in Somalië en doet zijn relaas.
Sinn Fein blaast coalitiegesprekken in Noord-Ierland op
Eén dag voor het aflopen van de deadline voor de regeringsvorming in Noord-Ierland heeft het katholiek-republikeinse Sinn Fein de coalitiegesprekken opgeblazen.
Bulgaarse conservatieven van ex-premier Borisov liggen op kop
De pro-Westerse conservatieve partij GERB van voormalig premier Boyko Borisov is als sterkste partij uit de parlementsverkiezingen gekomen. Ze haalt 32 procent van de stemmen.
CDU boekt duidelijke zege bij deelstaatverkiezingen in Saarland
Volgens de eerste prognoses haalt de CDU meer dan 40 procent van de stemmen. De SPD kan niet profiteren van een Schulz-effect en blijft steken op 30 procent.
Le Pen: "De mensen willen de Europese Unie niet meer"
De extreemrechtse Franse presidentskandidate Marine Le Pen wil de Europese Unie omvormen tot een Europa van de naties. De FN-voorzitter verzekert ook dat de uittrede van Frankrijk uit de eurozone geen chaos zal veroorzaken.
Opnieuw duizendtal migranten gered op Middellandse Zee
De reddingsoperaties van SOS Méditerranée en Artsen zonder Grenzen vonden plaats voor de kust van Libië. Voor één vrouw kwam de hulp te laat.
Al Qaeda-verantwoordelijke gedood bij Amerikaanse luchtaanval
Yasin werd verdacht van verschillende aanslagen in Pakistan. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de aanslag op het Marriott-hotel in Islamabad (2008).
30-tal gewonden na explosie en instorting in buurt van Liverpool
In Wirral, in de buurt van de Britse stad Liverpool, zijn gisteravond een 30-tal mensen gewond geraakt nadat een gebouw was ingestort. Wellicht gaat het om een gasexplosie.
Erdogan bekrachtigt plannen voor herinvoering doodstraf
Als Turkije de doodstraf opnieuw invoert, is president Erdogan bereid daarvoor een breuk met de EU te riskeren. Turkije heeft het intussen aan de stok met Zwitserland.
Betogingen voor en tegen de EU in Rome
In Rome zijn er verschillende demonstraties naar aanleiding van de viering van 60 jaar Verdrag van Rome. Er wordt zowel voor als tegen Europa betoogd. Ook elders in Europa kwamen pro-Europese betogers op straat.
EU-leiders benadrukken eenheid in Rome, maar brexit werpt schaduw
Dag op dag 60 jaar na het historische Verdrag van Rome hebben 27 Europese leiders in Rome een nieuwe verklaring voor de toekomst van de EU ondertekend.
Drie gewonden bij schietpartij in Rijsel
In de Noord-Franse stad Rijsel zijn drie personen gewond geraakt bij een schietpartij. Dat melden de Franse media. Mogelijk gaat het om een afrekening. Er zouden dus geen terroristische motieven in het spel zijn.
Vader piloot van gecrashte Germanwings Airbus: "Zoon was niet depressief"
De vader van de piloot die twee jaar geleden een Airbus van Germanwings liet crashen in Franse Alpen, zegt dat zijn zoon op het ogenblik van de ramp niet depressief was. In Duitsland en Frankrijk zijn de slachtoffers van de crash herdacht.
Trump stelt ultimatum: vandaag stemming of Obamacare blijft
De Amerikaanse president wil dat er meteen gestemd wordt over Trumpcare en zet het Congres voor het blok: als er niet voor "Trumpcare" stemt, zit er misschien niets anders op dan terug te keren naar Obamacare.
EU roept Turkse vertegenwoordiger op het matje na uithaal Erdogan
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei woensdag, een jaar na de aanslagen in Zaventem en Brussel, dat Europeanen nergens nog veilig zullen zijn als Europa zijn houding tegenover Turkije niet wijzigt.
Groot-Brittannië al vaker in het vizier van terroristen
Het Verenigd Koninkrijk was het voorbije decennium al vaker het doelwit van terroristen. Een overzicht.
"België staat naast Verenigd Koninkrijk in strijd tegen terreur"
Onze premier Charles Michel was één van de eerste buitenlandse regeringsleiders die hun afschuw uitspraken over de aanslag nabij het Britse parlement in Londen. Net vandaag herdacht ons land de terreuraanslagen van Zaventem en Maalbeek een jaar geleden.
Van Brempt: "De maat is vol met Dijsselbloem"
Volgens Kathleen Van Brempt bestaat er bij de socialistische fractie in het Europees Parlement al langer ongenoegen over partijgenoot en voorzitter van de ministers van Financiën van de eurozone Jeroen Dijsselbloem. Die krijgt bakken kritiek over zich heen wegens straffe uitspraken over Zuid-Europese schuldenlanden in een Duitse krant.
Bezoekers The London Eye hebben meer dan 2 uur vastgezeten op reuzenrad
Intussen hebben de bezoekers het reuzenrad mogen verlaten, meldt The Londen Eye. Ook wie in de buurt van Westminster werkt, heeft intussen zijn kantoor mogen verlaten.
"Kwestie van tijd vooraleer IS-leider Baghdadi dood is"
Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson is het einde nabij voor Umar al-Baghdadi, de leider van de moslimterreurgroep IS. Intussen hebben Amerikaanse helikopters Syrische en Koerdische rebellen gedropt in IS-gebied nabij de strategisch belangrijke dam van Tabqa op de Eufraat in Syrië. Het net rond IS sluit zich.
Trein ontspoord in Zwitserland, zeker zeven gewonden
De trein ontspoorde kort na het buitenrijden van Luzern. Hij was onderweg van Milaan naar Bazel en had een 160-tal passagiers aan boord.
Portugese premier: "Dijsselbloem heeft racistische, xenofobe en seksistische visie"
De Eurogroepvoorzitter ligt zwaar onder vuur na zijn fel besproken uitspraken in een interview over solidariteit binnen de eurozone. "Ik kan niet mijn hele leven geld uitgeven aan drank en vrouwen om dan bij u mijn hand op te houden", zei hij.
Erdogan: "Europeanen zullen nergens ter wereld nog veilig zijn"
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag opnieuw zwaar uitgehaald naar de Europese Unie. Volgens hem zullen Europeanen nergens nog veilig zijn als Europa zijn houding tegenover Turkije niet wijzigt.
Poolse eik waarin joods gezin zich verschool, is "Europese boom van het jaar"
Niet de dorpslinde van de Wetterse deelgemeente Massemen, maar een Poolse eik met de naam Jozef is uitgeroepen tot de Europese boom van het jaar.
"Noord-Korea voert opnieuw mislukte rakettest uit"
Noord-Korea heeft opnieuw een mislukte rakettest uitgevoerd. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie woensdag gemeld.
Witte Huis bevestigt: Trump komt naar Brussel voor NAVO-top op 25 mei
De Amerikaanse president Donald Trump zal op 25 mei deelnemen aan de NAVO-top in Brussel. "De president kijkt ernaar uit zijn NAVO-collega's te ontmoeten om ons sterk engagement tegenover de NAVO te herbevestigen", aldus het Witte Huis.
Edith Schippers wil week extra voor verkenning Nederlandse formatie
Ze heeft meer tijd nodig om te kijken welke partijen een regering zouden kunnen vormen. Donderdag ontvangt Schippers de leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks voor een gezamenlijk gesprek.
Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem was doelwit van Griekse bombrief
De acht brieven waren gericht aan verschillende personen en instellingen buiten Griekenland en werden onschadelijk gemaakt.
Ook Britten verbieden elektronica op vluchten uit Midden-Oosten
Groot-Brittannië verbiedt het gebruik en bezit van elektronische apparaten op vliegtuigen vanuit landen in het Midden-Oosten. Het gaat echter om een iets andere lijst dan die op het verbod dat de Amerikaanse overheid vannacht had uitgevaardigd. Aanleiding zou een tip zijn over een geplande terreuraanslag.
EU en Japan houden vast aan vrijhandelsmodel
De Europese Unie wil nog dit jaar een akkoord bereiken met Japan over een nieuw vrijhandelsakkoord. Dat verklaarde Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker voor aanvang van een onderhoud met de Japanse premier Shinzo Abe.
Amerikaanse buitenlandminister blijft weg van NAVO-top in april
Rex Tillerson, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, blijft weg van de NAVO-top begin april in Brussel. Hij zal worden vervangen door Tom Shannon, de nummer twee van het departement. De afwezigheid van de buitenlandminister doet twijfel rijzen over het Amerikaanse engagement voor het militaire bondgenootschap.
Steeds meer landen weren vlees uit Brazilië na schandaal
Het schandaal over de verkoop van rot vlees in Brazilië zet steeds meer landen aan tot beperkingen op de invoer van vlees uit dat land. Dat kan zware gevolgen hebben voor het land dat net uit een zware recessie komt. Brazilië was vorig jaar de grootste producent van runds- en lamsvlees ter wereld.
Twee nieuwe verdachten opgepakt na aanval op soldate op luchthaven Orly
De politie heeft twee nieuwe verdachten opgepakt voor de aanval op een soldate op de luchthaven van Orly in Parijs. De twee zouden de aanvaller aan een vuurwapen hebben geholpen, zo is in gerechtelijke kringen vernomen.
Elektronicaverbod op vliegtuigen richting VS treft acht landen in Midden-Oosten
Sinds vandaag is het op vluchten vanuit acht landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika verboden om elektronische toestellen groter dan mobiele telefoons mee te nemen in het vliegtuig richting Verenigde Staten. Met de maatregel wil de VS een mogelijke terroristische aanslag voorkomen.
Vroegere Franse minister en parlementsvoorzitter Henri Emmanuelli overleden
De vroegere Franse minister en parlementsvoorzitter Henri Emmanuelli is op 71-jarige leeftijd overleden, zo hebben meerdere Franse media gemeld.
Franse gerecht opent onderzoek naar minister van Binnenlandse Zaken
De dochters van Bruno Le Roux werkten voor hem als "parlementair medewerker". Ze kregen tussen 2009 en 2016 respectievelijk 14 en 10 tijdelijke contracten, goed voor een loon van samengeteld ongeveer 55.000 euro.
Griekse politie onderschept acht bombrieven bij de Atheense post
De bombrieven die gericht waren aan verscheidene personaliteiten en instellingen buiten Griekenland, zijn onschadelijk gemaakt.
Merkel dient Erdogan voorlopig niet van antwoord
De Duitse bondskanselier Angela Merkel laat voorlopig de tegen haar gerichte nazivergelijking door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan onbeantwoord. De Duitse regering blijft er wel bij dat de vergelijking onaanvaardbaar is.
Twintig leerlingen omgekomen bij storm in Ghana
De leerlingen kwamen om het leven toen ze aan het zwemmen waren terwijl er een storm uitbrak. Ze verdronken of kwamen terecht onder omvallende bomen.
Schutter Orly onder invloed van alcohol en drugs
De man die zaterdag een vrouwelijke militair aanviel op de luchthaven van Orly, Parijs, en daarna werd doodgeschoten, was onder invloed van alcohol en drugs. Dat blijkt uit gerechtelijk onderzoek.
12345678910...