Feed cultuur-media Cultuur & media

Cultuur & media

Link http://deredactie.be/permalink/2.4888
Feed http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia?mode=atom
Updated 2017-05-24 23:30
Ariana Grande schorst ook optreden in Sportpaleis na aanslag Manchester
De tienerster heeft alle optredens tot 5 juni afgelast, inclusief het optreden in het Sportpaleis in Antwerpen dus. Dat meldt haar manager aan persagentschap Reuters.
Aviel Cahn verlaat Opera Vlaanderen voor Le Grand Théâtre de Genève
Cahn verlaat na tien jaar Opera Vlaanderen om vanaf de zomer van 2019 aan de slag te gaan als algemeen directeur van het Zwitserse operahuis Le Grand Théâtre de Genève. Opera Vlaanderen wil op zijn beurt tegen deze zomer een vervanger hebben voor Cahn.
QUIZ: Neem mee afscheid van het Groot Dictee
Vandaag is bekendgemaakt dat het Groot Dictee der Nederlandse taal niet meer op televisie zal worden uitgezonden. Neem mee met VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx afscheid van het Groot Dictee met deze korte quiz.
Kan deze nieuwe -meer geklede- affiche met Pommeline wel door de beugel?
Begin deze maand was er ophef na een affiche van de verleidster van "Temptation island" in bikini. De Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP) wilde dat de affiche werd ingetrokken. Nu is er een meer geklede variant.
Goedele Liekens lanceert online sekslessen met expliciete beelden
De bekende seksuologe heeft Goedele.com gelanceerd. Die website bevat informatie over "realistische" seks. De site bevat ook een online betaallessenreeks, met expliciete filmpjes. Educatief bedoeld en geen porno, benadrukt Liekens.
Absynthe Minded stelt nieuwe single voor en heeft ook album klaar
Bert Ostyn kwam de single "The execution" vanochtend voorstellen bij Linde Merckpoel op Studio Brussel. Het album "Jungle eyes" komt op 6 oktober uit.
Dood Castro doet Meus twee keer naar boksers van Cuba reizen
Voor de laatste aflevering van "Goed volk" trok Jeroen Meus maar liefst twee keer naar Havana en hij leerde ook speciaal voor deze reportage Spaans.
Vier geeft daklozen 10.000 euro om nieuw leven op te bouwen
De commerciële zender baseert zich voor een nieuw programma op "The Amsterdam project" van RTL 4 dat vorig najaar veel lof kreeg in Nederland.
Tom Cruise: "Opnames "Top gun 2" starten binnenkort"
Dat heeft de acteur gezegd op de Australische televisie. "Het gaat nu echt gebeuren", voegde hij eraan toe.
Nederlandse tv stopt met Groot Dictee, VRT:"Huidige formule kunnen we moeilijk voortzetten"
Het jaarlijkse televisieprogramma dat al 26 jaar op NTR te zien was, stopt per direct. De kijkcijfers zijn te laag en het programma is over zijn hoogtepunt heen, meent de omroep. Bij ons was het programma op Canvas te zien.
Morrissey aan Theresa May: "De jongeren van Manchester zijn al gebroken"
De Britse muzikant Morrissey, die afkomstig is van Manchester, heeft een trieste verjaardag beleefd. Op zijn Facebookpagina moeten onder andere de Queen en Theresa May het ontgelden.
Drie filmtips vanuit Cannes: "Nieuwe "Pirates" is een stuurloos schip"
Onze filmreporter Ward Verrijcken heeft drie films uit het aanbod van deze week gewogen: "Pirates of the Caribbean: Salazar's revenge", "The sense of an ending" en "Rodin".
QUIZ: Test uw kennis over James Bond
Met de dood van Roger Moore verdwijnt de acteur die zeven keer de rol vertolkte van James Bond. In deze quiz testen we uw kennis van ’s werelds bekendste geheim agent.
In deze films kroop Roger Moore in de huid van James "007" Bond
Roger Moore is overleden. De acteur speelde de rol van de Britse geheim agent in zeven films. Daarmee doet hij het beter dan zijn zes Bondcollega's.
Voormalig Bond-acteur Roger Moore overleden
De Brit vertolkte geheim agent "007" in maar liefst zeven James Bondfilms. Moore verloor een korte strijd tegen kanker.
Zo ziet de nieuwe Eén-reeks van Bart De Pauw eruit
De televisiemaker heeft na "Quiz me quick" en "De biker boys" een nieuwe fictiereeks klaar: "It's showtime". De humoristische reeks wordt begin volgend jaar uitgezonden op Eén.
Dranouter vervolledigt affiche met Raymond van het Groenewoud
Het festival vindt dit jaar plaats van 4 tot en met 6 augustus. De organisatie heeft vandaag de 15 laatste namen bekendgemaakt, met daarbij veel artiesten van eigen bodem.
[VIDEO] - "Hier zal de ziel van Manchesters inwoners sterker uitkomen"
"Velen onder jullie zijn wellicht nooit in Manchester geweest, het staat bekend voor fantastische muziek, een plek voor komedie, curryschotels, vol karakter," zegt tv-presentator en komiek James Corden vanuit zijn "The Late Late Show" op de Amerikaanse zender CBS. "Het ergste van alles is dat er zoveel kinderen op het concert waren."
20.000 klachten na "vernedering" homo’s op Franse televisie
De homo’s waren naar het programma gelokt door een valse contactadvertentie, waarna tv-presentator Cyril Hanouna hen "met verwijfde stem" uitdaagde.
Belgische documentaire vertoond in Cannes
Gisterenavond is de docu "La belge histoire du Festival de Cannes" van Henri de Gerlache is vertoond op het Filmfestival, in de sectie Cannes Classics. Thierry Frémaux, artistiek directeur van het filmfestival van Cannes, kwam de documentaire zelf voorstellen.
Aanslag Manchester gebeurde ná concert: welke maatregelen gelden in Sportpaleis?
Popster Ariana Grande zou komende zondag optreden in het Sportpaleis. Of dat concert doorgaat, is onduidelijk. "Ons veiligheidsbeleid is duidelijk: we laten niémand binnen in de zaal of de foyer zolang het concert bezig is, ook geen wachtende ouders die hun kroost ophalen."
Filmregisseurs willen "ambitieus Europees cultuurbeleid"
Onder meer Felix Van Groeningen en Stijn Coninx hebben in de marge van het filmfestival van Cannes een communiqué ondertekend voor een eerlijker distributiebeleid voor de Europese cinema.
Rowan Atkinson kruipt voor derde keer in huid van Johnny English
Wie er nog in de film te zien zal zijn of over wat het verhaal zal gaan, is nog niet duidelijk. De film staat gepland voor oktober volgend jaar.
[VIDEO] - Matthysen: "Mezelf gedwongen een zo futloos mogelijk verhaal te schrijven"
Hugo Matthysen heeft een nieuw theaterstuk geschreven: "Onbevreesd!". Het stuk is opgebouwd uit 10 regels en de titel wordt als eerste woord in het stuk uitgesproken. Matthysen legt in "Van Gils & Gasten" uit waarom.
Johan Heldenbergh: "Mijn vriendin en kinderen staan nu bovenaan op prioriteitenlijstje"
De acteur heeft lang diep gezeten, maar is nu helemaal terug. Zo schittert hij dezer dagen aan de zijde van Jessica Chastain in de Hollywoodfilm "The zookeeper’s wife". "Ik heb weer zin om zaken te maken. Dat is voor mij het bewijs dat ik erdoor ben."
Chinees productiehuis komt "Vlaamse Meesters" filmen
Het productiehuis strijkt volgende maand neer in Brussel en Vlaanderen voor de opnames van "Tell the world who you are II". Daarin wordt de Chinese traditionele cultuur verbonden met topcultuur uit de hele wereld.
Op zoek naar festivaltickets? Neem dan deze tips & tricks in acht
Vorig jaar heeft de FOD Economie 800 meldingen ontvangen over problemen met doorverkochte tickets, 4 keer meer dan in 2015. Om heibel te vermijden, geeft de dienst enkele tips & tricks.
[VIDEO] - 20 jaar geleden overleed Herman De Coninck
Dichter Herman De Coninck is dag op dag 20 jaar geleden overleden. Vandaag wordt hij door vrienden, kennissen en familie herdacht.
Toscaanse archieven geven identiteit moeder Leonardo da Vinci prijs
Het leven van Leonardo da Vinci is dan wel uitvoerig beschreven, dat van zijn moeder was grotendeels een mysterie. Een Britse historicus heeft haar identiteit nu achterhaald op basis van belastingaangiftes uit de 15e eeuw.
Bert Verbeke (Bram van weleer uit "Thuis") is vader geworden
"1 iets kunnen we al heel goed samen: slapen. Welkom, zoon. Welkom, Sivert." Met die woorden maakt de acteur op Twitter en Instagram bekend dat hij vader is geworden.
Triggerfinger stelt nieuwe single "Flesh tight" voor
3 jaar na hun laatste album "By absence of the sun" hebben Ruben Block, Paul Van Bruystegem en Mario Goossens van Triggerfinger nieuw werk klaar. Bij Studio Brussel hebben ze hun nieuwe single "Flesh tight" voorgesteld.
Onthuld: het geheime handboek van Facebook over seks, terreur en geweld
The Guardian heeft de hand kunnen leggen op de regels die Facebook hanteert om te bepalen wat gebruikers wel of niet op de sociaalnetwerksite kunnen plaatsen. Daaruit blijkt dat de mediareus gevoelige inhoud uiteenlopend modereert.
Volksfeest eert overleden dichter Herman de Coninck
Twintig jaar na zijn dood werd er een feest gehouden in de Antwerpse wijk Zurenborg. Er was plaats voor poëzie en muziek. De presentatie van het volksfeest was in handen van acteur-muzikant en buurtbewoner Frank Mercelis.
Erik Van Looy: "Interview met Meryl Streep was het gênantste moment uit mijn leven"
Tijdens een interview zorgde de filmregisseur ervoor dat een man die hard rook naar urine de actrice knuffelde. Iets waar Meryl Streep zelf niet echt mee kon lachen, zo blijkt.
Lange paardenstaart schenkt Montenegro alsnog prijs op Songfestival
Montenegro raakte bij de voorbije editie van het Songfestival niet verder dan de halve finale, maar het land krijgt nu de Barbara Dex Award, de prijs voor slechts geklede act op de liedjeswedstrijd.
Al Gore stelt nieuwe klimaatfilm voor in Cannes: "Niemand kan ons stoppen"
"An inconvenient sequel" schetst een beeld van waar we staan, tien jaar na "An inconvenient truth". De officiële première is pas morgen, maar onze reporter Ward Verrijcken kon Al Gore vandaag al spreken.
"Twin Peaks" maakt na 25 jaar comeback: vijf vragen en antwoorden
Vijfentwintig jaar na de tweede – en meteen laatste – reeks, keert de populaire serie vanavond terug op de Amerikaanse televisie. Waarover gaat de reeks? En waarom is deze terugkeer zo bijzonder? We lijsten het even op.
Filmpionier Emile Degelin (90) is overleden
Degelin maakte kortfilms, documentaires en langspeelfilms. Hij haalde diverse selecties voor internationale festivals. Hij overleed bij hem thuis in Kessel-Lo. Hij werd 90.
Willem Dafoe speelt Vincent van Gogh in "At eternity's gate"
De film zal zich focussen op de periode waarin Van Gogh in het Franse dorpje Auvers-sur-Oise woonde. Hij verbleef daar de laatste maanden van zijn leven, maar maakte er nog behoorlijk wat werken.
De 5 boeken die het leven van Freek Braeckman hebben veranderd
Iedere zondag polsen we naar het favoriete leesvoer van een bekend gezicht. Vandaag: televisiepresentator Freek Braeckman. "Een goed boek is als een grootouder: een unieke bron van wijsheid waar je naar eigen goeddunken mag uit putten."
Vier Fransen bij twaalf finalisten van Koningin Elisabethwedstrijd
De andere cellisten in de finale zijn de Colombiaan Santiago Cañón-Valencia, de Amerikaan Brannon Cho, de Chinees Sihao He, de Wit-Rus Ivan Karizna, de Pool Maciej Kulakowski en de Japanner Yuya Okamoto.
[VIDEO] - Kraftwerk trapt concertreeks in Elisabethzaal af met "Autobahn"
In een uitverkochte Elisabethzaal in Antwerpen hebben de Duitse elektropioniers hun eerste van 8 concerten gespeeld. Ze spelen bij elke concert één van hun platen integraal. Vanavond waren de albums "Autobahn" uit 1974 en "Radio-activity" uit 1975 aan de beurt.
[VIDEO] - Iconische Apple-1 geveild voor "slechts" 110.000 euro
In 1976 maakte Steve Wozniak de Apple-1 computer en verkocht samen met Steve Jobs ongeveer 175 toestellen. Er zijn nauwelijks werkende exemplaren te vinden maar in Keulen werd er één geveild voor 110.000 euro, lager dan de geschatte 180.000 tot 300.000 euro maar wel heel wat meer dan de oorspronkelijke 595 euro.
Turkse krant verschijnt volledig blanco als protest tegen arrestatie werknemers
Enkel op de voorpagina staat er één titel: "19 mei, speciale editie voor de persvrijheid". Voorts zijn de negentien pagina's volledig leeg.
"Here we go again": "Mamma Mia" krijgt tien jaar na eerste film een vervolg
"Mamma Mia: here we go again" staat gepland voor de zomer van volgend jaar. De hoofdrolspelers van de eerste film, tekenen naar alle waarschijnlijkheid ook nu present.
Twee films met een Belgische link enthousiast ontvangen in Cannes
Het gaat om "The rider" van Chloé Zhao - een productie van Bert Hamelinck van Caviar - en Ôtez-moi d'un doute", waarin twee Belgische acteurs de hoofdrol spelen.
Jommeke krijgt volwassen spin-off, maar "hij wordt geen drugsverslaafde uit een ghetto"
In navolging van Suske en Wiske en De Kiekeboes krijgt de populaire stripreeks binnenkort een spin-off. Veel is er nog niet bekend, maar volgens de uitgever zal het wel met "respect voor de basisreeks" gebeuren.
Creatieve lab: Colin H. van Eeckhout (Amenra): "De pijn die het leven meedraagt, is ons vertrekpunt"
Je bent creatief of je bent het niet, beweren sommigen. Maar klopt dat wel? We vragen het elke zaterdag aan een multitalent. Deze week: Colin H. van Eeckhout (38), leadzanger bij de metalband Amenra.
Zuid-Koreaanse filmfestivalorganisator overleden in Cannes
De samensteller van het Filmfestival van Busan in Zuid-Korea is onverwachts overleden tijdens zijn bezoek aan het Filmfestival van Cannes.
Zes broers en zussen zijn enige erfgenamen van Prince
De beslissing van een rechter in Minnesota betekent niet dat zij meteen het fortuin van de zanger erven. Mogelijke erfgenamen van Prince kunnen zich het komende jaar melden.
12345678910...