Feed economie

Link http://www.deredactie.be/
Feed http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie?mode=atom
Updated 2018-06-25 03:15
Cathay Pacific uit Hongkong koopt 32 vliegtuigen bij Airbus
De grootste luchtvaartmaatschappij uit Hongkong heeft een bestelling van 4,1 miljard dollar geplaatst bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus, ten minste bij cataloguswaarde. De toestellen zijn vooral bedoeld om de verouderde vloot van het filiaal Cathay Dragon te moderniseren.
Total telt 7,5 miljard dollar neer voor olietak Maersk
De Franse oliemaatschappij neemt de olietak van de Deense scheepvaartreus A.P. Møller-Maersk over. Het bedrag ter waarde van 6,35 miljard euro ligt boven de verwachtingen van de analisten. Deze grote oliedeal zal van Total de op een na grootste exploitant in de Noordzee maken.
Drie jaar cel geëist tegen oud-VW-ingenieur
James Liang was één van de ingenieurs die verantwoordelijk was voor de dieselmotoren die werden uitgerust met sjoemelsoftware. Eerder bekende hij al schuld.
Air Berlin vraagt faillissement aan, Lufthansa bereid tot overname
De Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin heeft bij de handelsrechtbank het faillissement aangevraagd. Meteen heeft de grote concurrent Lufthansa laten weten dat het de activiteiten van Air Berlin wil overnemen. Air Berlin is de zesde luchtvaartmaatschappij van Europa.
Boerenbond vraagt betere controle van producten tegen bloedluis
Voorzitster Sonja De Becker zegt dat het hallucinant is dat het met fipronil vermengde schoonmaakmiddel op de markt kon komen zonder enige controle.
Belgische appeloogst daalt met twee derde
De appeltelers in ons land worden zwaar getroffen door de late voorjaarsvorst. Verwacht wordt dat de oogst liefst 68 procent lager zal liggen dan vorig jaar. Voor de peren blijft de daling beperkt tot zeven procent.
Lagere vennootschapsbelasting kost KBC 230 miljoen euro
KBC heeft het zomerakkoord onder de loep genomen. De lagere vennootschapsbelasting heeft in eerste instantie een negatieve impact voor de bank van 230 miljoen euro.
Lidl neemt eieren van één leverancier uit handel, geen problemen bij andere ketens
Supermarktketen Lidl meldt dat "een van zijn leveranciers mogelijk de Europese norm voor Fipronil overschreed". Het gaat om eieren die alleen verkocht werden in Lidl-winkels in Oost- en West-Vlaanderen en Henegouwen. "Die eieren zijn inmiddels uit verkoop genomen", meldt Lidl.
Bpost neemt Bubble Post over
Bpost heeft een akkoord gesloten over de overname van Bubble Post. De activiteiten van Bubble Post betekenen een versterking van het netwerk van bpost en haar dochteronderneming Citydepot, luidt het in een mededeling.
Brussels gerecht laat fraudezaak tegen Beweging.net vallen
Het Brusselse gerecht begraaft na ruim vier jaar onderzoek zijn fraudedossier tegen Beweging.net, de koepel van christelijke werknemersorganisaties in Vlaanderen. Dat schrijft De Tijd en is bevestigd aan VRT Nieuws.
Dow Jones strandt op zucht van 22.000 punten
De Amerikaanse beursindex is voor de vijfde dag op rij op een recordhoogte geëindigd. De bekendmaking van enkele goed bedrijfsresultaten bracht de index tot in de buurt van de 22.000 punten.
1 juli op één na drukste dag voor elektronisch betaalverkeer
De start van de zomerkoopjes was goed voor bijna 8 mliljoen elektronische betalingen.
PSA Peugeot Citroën rondt overname van Opel en Vauxhall af
De Franse autobouwer PSA Peugeot Citroën heeft de overname van de Duitse autobouwer Opel en zijn zustermerk Vauxhall afgerond.
Er zijn steeds minder jonge ambtenaren in Vlaanderen
Sinds 2012 is het aantal ambtenaren jonger dan 35 met bijna 5% afgenomen. Er worden steeds minder nieuwe –en dus jonge– ambtenaren aangeworven, waardoor de groep van 35+’ers alsmaar groter wordt.
Boze Deliverookoeriers protesteren in Brussel
Verschillende Deliverookoeriers en vakbondsafgevaardigden hebben vanavond in Brussell betoogd voor betere werkomstandigheden.
Grote luchtvaartdeal rond Air France-KLM
Air France-KLM heeft een grote deal gesloten met zijn samenwerkingspartners. Het Amerikaanse Delta en China Eastern nemen elk een belang van 10 procent in de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie. Tegelijk gaat Air France-KLM zelf een aandeel van 31 procent kopen in Virgin Atlantic.
Frankrijk nationaliseert grootste scheepswerf van Europa
De Franse overheid gaat de scheepswerf STX in Saint-Nazaire volledig overnemen. Parijs doorkruist op die manier de geplande overname van de werf door de Italiaanse industriële groep Fincantieri. Het gaat om de eerste grote economische beslissing van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron.
Telenet ontbindt omstreden politieke adviesraad
De adviesraad kwam begin dit jaar in het nieuws doordat Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) er een betaald mandaat in had. Het bedrijf laat ook weten dat het nog altijd het advies zal inwinnen van zogenoemde stakeholders, maar dus niet meer in een adviesraad, zoals voorheen.
Volkswagen wil nog 1,5 miljoen extra dieselwagens schoner maken
Die komen bovenop de 2,5 miljoen wagens waarvoor VW na het uitstootschandaal van eind 2015 al een update beloofde.
Tientallen nieuwe arbeidsplaatsen bij Atlas Copco België
Compressorenfabrikant Atlas Copco gaat in België op zoek naar meer dan 150 nieuwe medewerkers. Voor meer dan de helft van de vacatures gaat het om bijkomende arbeidsplaatsen.
Laagste aantal vergoede werklozen in 16 jaar
In juni kregen 362.180 werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen een uitkering. Dat is het laagste aantal sinds augustus 2001. Het aantal volledig werklozen bleef stabiel in Vlaanderen. In het Waals gewest en het Brussels hoofdstedelijk gewest daalde het aantal.
Griekenland haalt drie miljard euro op op de kapitaalmarkt
Voor de tweede keer sinds het uitbreken van de financiële crisis heeft Griekenland opnieuw geld opgehaald op de kapitaalmarkt. Deze keer was er minder vraag dan in 2014, maar de rentevoet lag met 4,625% ook lager dan toen. De Griekse regering is alvast tevreden over wat ze het succes van de operatie noemt.
Duitse ondernemers "euforisch" gestemd
Het Duitse ondernemersvertrouwen is voor de derde maand op rij naar een recordpeil gestegen. De economische groei in Duitsland overtreft de verwachtingen.
Frankrijk vreest voor historisch lage wijnoogst
De wijnproductie in Frankrijk zou dit jaar een dramatisch lage opbrengst kennen. Het Franse ministerie van Landbouw vreest zelfs voor een historisch lage opbrengst. Parijs vreest zelfs voor een herhaling van het rampjaar 1991.
Daimler roept meer dan 3 miljoen dieselwagens van Mercedes-Benz terug
De terugroepactie zou in de komende weken starten en het bedrijf 220 miljoen euro kosten. Voor de eigenaars van de wagens is de aanpassing gratis.
Citigroup verhuist tradingafdeling van Londen naar Frankfurt
De Amerikaanse bank Citigroup gaat haar tradingafdeling overhevelen van Londen naar de Duitse financiële hoofdstad Frankfurt. Daarmee loopt Citi voorop op de nakende brexit. Steeds meer grote financiële groepen verschuiven een deel van hun activiteiten naar het Europese vasteland en daarbij lijkt Frankfurt de grote winnaar te worden.
Raad van State beslist: De Lijn mag trams bestellen bij Spaanse CAF
De Raad van State heeft het beroep dat het Canadese Bombardier eind juni tegen de uitvoering van de gunning aan de Spanjaarden had ingediend, verworpen.
Vijf tips om veilig online te shoppen
Elke maand dienen maar liefst 1.300 Belgen een klacht in tegen frauduleuze webshops. Hoe kan je veilig online winkelen?
Topvrouw van Proximus is streng voor regulator BIPT
De CEO van Proximus, Dominique Leroy, zegt dat de aanleg van het glasvezelnetwerk vertraging zal oplopen als het moet worden opengesteld voor de concurrentie.
Vlaams opleidingskrediet voor wie z'n carrière andere wending wil geven
Wie zijn loopbaan een nieuwe wending wil geven en zich daarvoor grondig wil herscholen, kan vanaf nu een Vlaams opleidingskrediet, opleidingscheques en opleidingsverlof aanvragen. De maatregel maakt deel uit van de hervormde Vlaamse opleidingssteun.
Schauvliege wil kwaliteitsplan voor appels en peren
Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) heeft een actieplan voor de Vlaamse hardfruitsector voorgesteld.
Nationale Bank biedt oudere personeelsleden uitstapregeling aan
De Nationale Bank biedt een "beperkt aantal oudere werknemers" een uitstapregeling aan. Ze zouden een deel van hun loon behouden en gedurende twee jaar training en outplacement kunnen krijgen om elders aan de slag te gaan.
Fileleed doet thuiswerken bij banken boomen
BNP Paribas Fortis wil dat haar personeel tegen 2020 gemiddeld twee dagen per week thuis werkt. Dat heeft de bank bekendgemaakt aan haar werknemers, schrijft De Tijd vrijdag.
Europees groen licht voor overname Opel door PSA Peugeot Citroën
De Europese Commissie zegt dat er geen concurrentieproblemen zullen ontstaan door de overname van Opel.
Controles op liften worden opgedreven
Sinds begin dit jaar zijn strengere veiligheidseisen ook van toepassing op liften die gebouwd werden voor 1984. Liften zonder kooideur of elektronisch veiligheidsgordijn zullen door de inspectiediensten worden stilgelegd.
Handelsakkoord tussen EU en Japan is rond
De Europese Unie en Japan hebben een politiek akkoord bereikt over een nieuw vrijhandelsverdrag. Premier Charles Michel (MR) juicht op zijn beurt de beslissing van Japan toe om de importtaksen op Belgisch bier te verlagen.
Europa geeft Italië groen licht om bank Monte dei Paschi te redden
De Italiaanse noodlijdende bank Monte dei Paschi zal de Italiaanse staat 5,4 miljard euro kosten. De Europese Commissie gaf vandaag toestemming voor extra kapitaal voor de oudste bank van de wereld.
Hospitalisatieverzekering wordt fors duurder
Een hospitalisatieverzekering wordt flink duurder. Vooral de premies voor tandzorg mogen gemiddeld met ruim tien procent stijgen, vergeleken met vorig jaar. Ook het tarief voor een eenpersoonskamer en een tweepersoonskamer gaat fors de hoogte in.
Multinationals moeten zeggen hoeveel ze verdienen
Het Europees Parlement heeft het licht op groen gezet voor de zogenaamde landenrapportering. Multinationals zullen openbaar moeten maken hoeveel ze in elke Europese lidstaat verdienen.
Aldi kondigt miljardeninvestering aan in opfrissing filialen
De Duitse supermarktketen Aldi Nord wil wereldwijd meer dan 5 miljard euro investeren in de modernisering van zijn filialen, onder meer in België.
De Belg spaart naarstig voort, ondanks de lage rente
De Belg blijft koppig geld parkeren op spaarrekeningen. De stijging van de totale tegoeden staat op het conto van de grootbanken.
Franse energiegroep Total sluit megacontract voor gasveld in Iran
De Franse groep Total en de Chinese tegenhanger CNPC gaan samen bijna vijf miljard dollar investeren in een aardgasveld in het Iraanse deel van de Perzische Golf. Het is het eerste grote contract in Iran sinds het opheffen van de economische sancties die waren opgelegd wegens het nucleaire project van dat land.
Eerste "kleine" Tesla rolt vrijdag van de band
Autoconstructeur Tesla laat vrijdag het eerste productiemodel van de langverwachte Tesla Model 3 van de band rollen; een belangrijke auto voor de Amerikaanse bouwer van elektrische auto's.
Een op de twee vluchtelingen na twee jaar aan de slag
Bijna de helft van de vluchtelingen die zich de afgelopen twee jaar heeft aangemeld bij de VDAB, heeft werk gevonden. Daarmee doet Vlaanderen het beter dan Zweden en Duitsland.
Eerste containertrein met in China gebouwde Volvo's aangekomen
Dat is de start van de nieuwe Zijderoute, een nieuwe rechtstreekse verbinding tussen het noordoosten van China naar Zeebrugge.
Bombardier trekt opnieuw naar Raad van State tegen tramorder De Lijn
De Canadese constructeur met vestiging in Brugge trekt opnieuw naar de Raad van State tegen de toewijzing van het grootste tramorder ooit van De Lijn.
Tigenix-bestuurder schikt voor 62.000 euro met FSMA na handel met voorkennis
De bestuurder had toegang tot de positieve testresultaten van een nieuw geneesmiddel en kocht aandelen van het bedrijf nog voor het nieuws officieel bekend was gemaakt.
Minder ontslagen dan verwacht bij Blokker
Bij de herstructurering sneuvelen 279 banen. Dat is 23 minder dan eerst was aangekondigd. Ook het aantal winkelsluitingen wordt beperkt.
Hoge Raad Werkgelegenheid: "Trek pensioenleeftijd sneller op naar 67"
Dat is een van de opvallende conclusies uit het jaarverslag van de Hoge Raad. Minister Peeters "neemt akte van het voorstel", maar vreest voor een gebrek aan maatschappelijk draagvlak.
"Helft van hoogopgeleide Europeanen verlaat Verenigd Koninkrijk"
Meer en meer sectoren uit de Britse economie vragen een uitzondering op de strengere immigratieregels na de brexit omdat ze vrezen dat ze hun vacatures niet opgevuld zullen krijgen.
12345678910...