Feed politiek

Link http://www.deredactie.be/
Feed http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek?mode=atom
Updated 2018-06-25 03:15
Ook Vlaams Parlement vervroegd samen over fipronil
De parlementsleden willen met minister van Landbouw Joke Schauvliege overleggen over de fipronil-crisis tijdens een uitzonderlijke zitting.
Ook Louis Tobback combineert twee inkomens
Louis Tobback (SP.A) combineert zijn inkomen als Leuvens burgemeester met een parlementair pensioen. Wettelijk niets mis mee, maar wel lastig voor zijn voorzitter John Crombez, die vorige week erg kritisch was voor Geert Bourgeois (N-VA) net omdat Bourgeois twee inkomens combineert.
Ook N-VA'er Brecht Vermeulen aanwezig op viering Chinees leger
Vermeulen zegt dat hij niet op de hoogte was dat prins Laurent er aanwezig was zonder toestemming van de regering. Intussen is het gissen naar de sanctie van Laurent.
Kamervoorzitter akkoord met samenkomst commissie over Fipronilcrisis
Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) geeft zijn fiat om de commissie Economie en Landbouw in hoogdringendheid samen te roepen.
Van Overtveldt verdedigt zomerakkoord tegen kritiek multinationals
In De Tijd formuleren multinationals kritiek op de geplande fiscale hervormingen van de regering-Michel. Maar volgens Van Overtveldt zitten er ook voor grotere ondernemingen en multinationals maatregelen in het akkoord.
Zuhal Demir wil af van de Turkse nationaliteit
Demir heeft een brief gestuurd naar het Turks consulaat om de vraag in te dienen om afstand te doen van haar Turkse nationaliteit. De kloof met Turkije is te groot geworden, zegt ze.
Beweging.net: blij "met elke stap" richting oplossing Arco-spaarders
De regering gaat de 800.000 Arco-coöperanten vergoeden met een fonds van 600 miljoen euro. Deminor vindt het positief dat de oplossing voornamelijk bij Belfius gezocht zal worden.
MR en CDH zetten formatiegesprekken ook morgen voort
Afgelopen weekend was al te horen dat de gesprekken tussen CDH en MR "ver gevorderd" waren. Maar de twee partijen nemen vandaag en morgen verder de tijd om het akkoord af te werken.
"Homans laat 160.000 gezinnen in de steek, schandalig voor een minister van Armoedebestrijding"
Groen vindt het pas goedgekeurde huurdecreet, waarbij de huurwaarborg wordt opgetrokken van 2 naar 3 maanden, onaanvaardbaar. SP.A heeft het over "zinloos pestgedrag".
Reynders ontmoette Franse advocate over Bemba, niet over dossier-Chodiev
Vicepremier Didier Reynders heeft in 2012 Armand De Decker en Catherine Degoul ontmoet, maar dat had niets te maken met het dossier rond de Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev. Dat heeft de liberale minister verklaard in de onderzoekscommissie Kazachgate.
Anti-Marc Couckelijst bij gemeenteraadsverkiezingen Durbuy
De vzw "Pays de Durbuy" trekt volgende jaar met een eigen lijst naar de gemeenteraadsverkiezingen. De organisatie is tegen park Adventure Valley van ondernemer Marc Coucke.
Jong VLD roept Geert Versnick op om alle mandaten op te geven
Versnick kondigde maandag aan dat hij vroeger dan gepland stopt als gedeputeerde, na berichten over hoge hotelkosten en duurdere vliegtuigtickets voor tussenstops in Bangkok.
Vuye en Wouters niet onder de indruk van oproep voor nieuwe staatshervorming
Ex-N-VA'ers Hendrik Vuye en Veerle Wouters zijn niet onder de indruk van de speech van minister-president Bourgeois. Aan de vooravond van 11 juli had hij het over de oproep voor een zevende staatshervorming, maar de N-VA staat geïsoleerd, aldus Vuye en Wouters.
Ecolo voert druk op om akkoorden te sluiten over openbaar bestuur
MR, CDH en Ecolo zitten vandaag opnieuw samen om verder te praten over openbaar bestuur. Ecolo voert de druk op, want de drie partijen zaten vorige week al samen zonder vooruitgang te boeken.
Groen: "Regering-Bourgeois mismeestert nieuwe Vlaamse bevoegdheden"
Oppositiepartij Groen vraagt dat Vlaams minister-president Geert Bourgeois aan de slag gaat met de bevoegdheden die na de zesde staatshervorming werden overgedragen, alvorens er nieuwe bevoegdheden bij te vragen.
Topministers hebben koppen opnieuw bijeen gestoken over begroting
De topminister van de regering-Michel zijn op zoek naar 4,3 miljard euro. Rond 20.30 was de vergadering voorbij. De oppositiepartij SP.A vreest dat de gewone burger opnieuw de factuur zal betalen.
Van Overtveldt na begrotingstegenvaller: "Niet raken aan taxshift"
Dat houdt de minister van Financiën vol nadat bekend is geworden dat de federale regering voor volgend jaar nog 4,3 miljard moet vinden.
Magnette: "Ik zal nooit zeggen dat Di Rupo hét probleem is"
Waals minister-president Paul Magnette (PS) blijft achter partijvoorzitter Elio Di Rupo staan. "Ik ga Di Rupo niet in alle omstandigheden verdedigen, maar ik zal ook nooit zeggen dat hij hét probleem is", zegt hij in interview in De Standaard en Le Soir. "Ik ben geen putschist."
Homans legde communicatie diversiteitsambtenaar aan banden
De minister is daarmee ingegaan tegen het spreekrecht en de kritische rol die de ambtenaar had. Dat zegt de Vlaamse Ombudsdienst in een rapport.
Brusselse regering voert mysterycalls in
Brussel voert praktijktesten in om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Een gelijkaardig initiatief op federaal niveau stuit op verdeeldheid bij de regeringspartijen.
Rekenhof ziet nog altijd pijnpunten in begrotingswerk Vlaamse regering
De Vlaamse regering heeft haar begrotingswerk vorig jaar over het algemeen beter gedaan dan het jaar daarvoor, al geeft ze wel nog altijd te weinig toelichting en cijfers over welk beleid er met wel geld wordt gevoerd.
Overleg tussen werkgevers en Peeters over mysterycalls "constructief verlopen"
Het overleg tussen de werkgeversorganisaties en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) over de invoer van mysterycalls is "constructief verlopen", aldus VBO-topman Pieter Timmermans.
Muyters: "Federale hervormingen nodig voor volledige tewerkstelling"
Vlaams minister van Werk Muyters gelooft dat Vlaanderen tegen 2025 volledige tewerkstelling kan realiseren, maar zegt dat ook de federale regering een aantal belangrijke stappen moet zetten om dat mogelijk te maken.
Peeters' geduld is op: "Wetsontwerp mysterycalls zo snel mogelijk op ministerraad brengen"
Volgens minister van Werk Peeters (CD&V) heeft het sociaal overleg rond anonieme steekproeven op discriminatie bij sollicitaties te weinig opgeleverd. Maar coalitiepartners Open VLD en vooral N-VA staan erg weigerachtig tegenover die praktijktests.
Bart Maddens: "Belangenconflict is loos dreigement van Brusselse regering"
De Brusselse regering wil een belangenconflict uitroepen over de Civiele Bescherming, maar zelfs als het tot een belangenconflict komt, kan dit enkel leiden tot een uitstel van 60 dagen.
Fonck: "Milquet wordt niet opnieuw minister"
Voormalig CDH-vicepremier Joëlle Milquet zal geen minister worden in een nieuwe Brusselse regering. Dat heeft haar partijgenote Catherine Fonck gezegd in "Villa politica".
Geens: "Zerotolerantie op komst voor geweld tegen politie"
Er komt zerotolerantie voor elk feit van geweld tegen politiemensen waar ook maar een minimum aan bewijs over gevonden is. Dat heeft Justitieminister Koen Geens aangekondigd.
MR geen voorstander van het door Ecolo gevraagde cumulverbod
MR, de Franstalige liberalen willen niet weten van de Ecolo-voorstellen om een volledige decumul door te voeren bij burgemeesters en parlementsleden. Dat bleek vanmiddag tijdens een ontmoeting van de Ecolo-top met MR-voorzitter Chastel.
N-VA zeer benieuwd naar berekeningen Tommelein over alternatief Turteltaks
N-VA-fractieleider Diependaele heeft grote vragen over hoe minister van Energie Tommelein het gat denkt te vullen dat geslagen is door de vernietiging van de Turteltaks.
PS-afdelingen Brussel en Charleroi kiezen voor decumul mandaten
Zowel de Brusselse federatie van de PS als die in Charleroi heeft gekozen voor een decumul tussen de functies van burgemeester, schepen of OCMW-voorzitter met de functie van parlementslid.
Homans vernietigt beslissingen faciliteitengemeenten over aanleg taalregister
Volgens Homans kan het niet dat faciliteitengemeenten hun inwoners de mogelijkheid bieden om hun documenten voor vier jaar in het Frans aan te vragen.
CD&V: "Energiefactuur kan lager nu Turteltaks verdwijnt"
Voor CD&V kan de energiefactuur lager, nu het Grondwettelijk Hof de Turteltaks heeft vernietigd. Dat staat haaks op de mening van Vlaams minister van Energie Tommelein van coalitiepartner Open VLD, die eerder zei dat de schulden uit het verleden niet verdwijnen.
Mogelijk miljarden minder steun voor windmolens
Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) en minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) willen tot 3 miljard euro minder subsidies geven aan 3 windmolenparken die nog gebouwd worden op zee.
Rapport van Optimacommissie is unaniem goedgekeurd
De parlementaire onderzoekscommissie naar het faillissement van Optima Bank heeft haar rapport klaar. Het is vandaag unaniem goedgekeurd, maar de teksten zullen pas morgenvoormiddag worden voorgesteld.
PS beschuldigt CDH van "verraad" en "onverantwoordelijke houding"
De PS heeft gereageerd op de aankondiging van coalitiepartner CDH om zonder de socialisten te willen regeren in de deelstaten. De Franstalige socialisten spreken van "verraad" en zeggen dat het CDH zich "onverantwoordelijk" gedraagt.
Deze nieuwe coalities zijn mogelijk in Wallonië en Brussel
Door de breuk tussen het CDH en de PS, moeten Wallonië, Brussel en de Franse Gemeenschap op zoek naar een nieuwe meerderheid. Dit zijn de mogelijke coalities.
MR-partijgenoot haalt uit: "Kazachgate is eigenlijk De Deckergate"
De volledige MR betaalt vandaag de prijs voor de "fouten" die oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker heeft begaan rond de verruimde minnelijke schikking, waar het dossier-Kazachgate rond draait. Dat zegt MR-Kamerlid David Clarinval.
MR-parlementslid: "Vlaanderen heeft Brussel geen lessen te geven"
Het aantal politici in Brussel moet inderdaad omlaag, maar Vlaanderen heeft Brussel daarin geen lessen te geven. Dat vindt Brussels Parlementslid Vincent De Wolf (MR), die daarmee reageert op het Vlaamse pleidooi voor een fusie van de 19 Brusselse gemeenten.
Wil Europa de manier waarop we frieten bakken verbieden?
Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) waarschuwt dat de EU de klassieke Belgische manier van frieten bakken zou kunnen verbieden. Europarlementslid Bart Staes (Groen) verwijt Weyts "populistische EU-bashing".
Kamer stemt administratieve aanhouding van 72 uur voor terrorisme weg
Het wetsvoorstel kreeg 97 stemmen voor en 52 stemmen tegen, onvoldoende voor de tweederdemeerderheid die nodig was om de Grondwet te wijzigen.
Akkoord over verlenging missie Belgische F-16's in Syrië
Daarover bestaat een akkoord, heeft premier Charles Michel bevestigd tijdens zijn bezoek aan Montreal, in Canada.
Vandeurzen misnoegd over media die richtlijnen rond zelfdoding negeren
Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) is niet te spreken en zelfs "gefrustreerd" over media die de richtlijnen rond zelfdoding aan hun laars lappen.
PS organiseert congres over cumulverbod
De PS gaat op 2 juli een bijzonder statutair congres houden waar een cumulverbod voor alle partijmandatarissen moet worden goedgekeurd. Dat kondigt voorzitter Elio Di Rupo aan.
N-VA wil voorstel om nationaliteit af te nemen opnieuw op de agenda
Iemand met een dubbele nationaliteit die veroordeeld wordt voor terrorisme, moet zijn Belgische nationaliteit automatisch verliezen. N-VA dient haar wetsvoorstel opnieuw in, zegt Kamerlid Koen Metsu.
Els Ampe (Open VLD): "Wat heb je aan een partner die wegloopt?"
Open VLD en MR zijn tevreden over de maatregelen die genomen zijn om het bestuur van de stad Brussel opnieuw op de sporen te zetten. De Vlaamse oppositie reageert erg sceptisch.
Crombez: "Geen spijt dat we niet meer tot die club behoren"
SP.A-voorzitter John Crombez ontkent dat de Brusselse SP.A vrijwillig het overleg tussen de Brusselse meerderheidspartijen heeft verlaten. Het is op aandringen van PS, MR en Open VLD dat de partij gisteravond is opgestapt en nadien heeft ze niets meer gehoord van die partijen.
Debaets: "Nieuwe burgemeester moet komaf maken met de tientallen vzw's"
CD&V-gemeenteraadslid en Brussels staatssecretaris Bianca Debaets vindt "de totale exit van Yvan Mayeur logisch en noodzakelijk", maar is ervan overtuigd dat méér nodig is om het vertrouwen in de Brusselse politiek te versterken.
Nog geen akkoord over nieuwe Brusselse burgemeester
De Brusselse meerderheidspartijen raken het voorlopig niet eens over de opvolging van de ontslagnemende burgemeester Mayeur. Die moest opstappen na het Samuscoial-schandaal.
PS krijgt slaag in de Kamer: "Dit is het failliet van de partij"
Zowat alle partijen trokken hetzelfde register open om hun ongenoegen te uiten over de "graaicultuur op kap van de daklozen" bij de bestuurders van Samusocial.
PS-militanten willen decumul sneller doorvoeren dan partijtop
De PS-top wilde parlementsleden vanaf de volgende verkiezingen verbieden om hun functie te cumuleren met een uitvoerend lokaal mandaat, zoals dat van burgemeester. Maar de PS-militanten zien dat anders.
12345678910...